„Am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de bani (n.a corect 0,68 de lei) pentru cetățenii care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kilowați. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 kilowați pâna la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o de 1,3.
De asemenea pentru IMM-uri s-a stabilit să menținem acea sumă de 1 leu pe kilowatt, iar pentru marii consumatori 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse intr-un proiect de ordonanță de urgență”, a declarat Ciucă, la Suceava, relatează HotNews.ro.
Potrivit premierului, producătorii de energie beneficiază în acest moment de venituri suplimentare și la productor se va aplica un impozit peste anumite niveluri de preț, astfel încât „cu banii obținuți din impozit la producător să putem să acoperim sumele pe care le folosim la compensare”.
Întrebat când se vor pune în practică toate aceste măsuri, șeful Guvernului a răspus: „Probabil vom merge pentru încă un an de zile începând de la 1 ianuarie”.
Precizările vin după ce guvernanții au căzut de acord, miercuri seară, asupra prețurilor la energie. Discuțiile au durat ore bune, iar liderii coaliției au negociat la sânge toate variantele. În final, coaliția a stabilit ca românii de rând să plătească la fel. Însă cresc prețurile pentru marile companii.
PLAFOANELE DE PREȚ LA ENERGIE STABILITE DE COALIȚIE
- 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh lunar
- 0,80 lei/kWh pentru consum între 100-255 kWh lunar
- 1,30 lei/kWh pentru industria mare și consumatorii care depășesc 255 kWh lunar
- 1 leu/kWh pentru IMM-uri, instituții publice, lăcașuri de cult, producători de medicamente
SURSA: Realitatea PLUS