Potrivit unui comunicat al USR transmis în noaptea de sâmbătă spre duminică, după numărarea voturilor, Nicuşor Dan a fost reales în funcţia de preşedinte al partidului cu 173 de voturi, fiind urmat de Emanuel Ungureanu (61 voturi), Şerban Marinescu (14 voturi) şi Cornelia Florina German (3 voturi).
Noii vicepreşedinţi ai partidului sunt Elek Levente, preşedintele USR Cluj, Vlad Alexandrescu, Stelian Ion, Dan Barna, Ionuţ Moşteanu, Cristian Seidler. Pentru cel de-al şaptea vicepreşedinte se înregistrează o situaţie de baraj între Raluca Amariei şi Cristian Ghinea.
În Biroul Naţional au mai fost aleşi Clotilde Armand (consilier Sector 1 Bucureşti), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Chereji Florin Silviu (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora), Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Arsu Alin Ionuţ (consilier local USR Bucureşti).
”De asemenea, pentru ultimul loc în Biroul Naţional este o situaţie de baraj între Dan Ivan (preşedinte USR Maramureş) şi George Marussi (senator USR Prahova). Situaţiile de baraj vor fi decise, duminică, prin vot, iar rezultatele vor fi anunţate în jurul orei 12”, se arată în comunicat.
În cadrul Congresului USR, au fost aleşi şi noii membri ai Comisiei Naţionale de Arbitraj şi ai Comisiei de Cenzori şi a fost modificat Statutul partidului.
La Congresul USR de la Cluj-Napoca au participat peste 300 de membri USR, dintre care 260 de delegaţi cu drept de vot din filialele judeţene.
Nicușor Dan a declarat în Congres că statutul partidului se bazează pe democrație internă, integritate și transparență și că viitoarea conducere a formațiunii își va publica declarațiile de avere și de interese pe site-ul USR.
"Cerem politicienilor integritate și transparență și aplicăm aceleași criterii când este vorba despre noi înșine. Statutul USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate. Acest statut este o noutate în politica românească", a subliniat sâmbătă Nicușor Dan.
Dezbaterea Statutului USR a durat 12 ore și a decalat programul Congresului Uniunii, care se desfășoară la Cluj-Napoca.
"Suntem un partid cu oameni independenți, care nu depind de conducerea partidului ca să primească un post de șef la piețe sau așa ceva și atunci fiecare se exprimă liber, mai ales că e primul congres, în care se dezbate primul statut; vedeți, e o atmosferă efervescentă. A fost un calendar care a început în martie; oamenii au trimis amendamente la statutul vechi, care au însumat 450 de pagini, a fost o echipă de juriști care a sintetizat, după care au fost trei zile de dezbateri, în care au fost parlamentarii, președinții de filiale județene, câțiva consilieri din București, cam 100 de persoane. Atunci s-a ajuns la o formă definitivă pe care acest organ a propus-o Congresului, dar cum noi suntem oameni liberi au venit și aici foarte multe amendamente", preciza vineri, pentru AGERPRES, Nicușor Dan.