„Am fost întrebat zilele trecute despre o carte care m-a marcat. Desi sunt foarte multe cărți, mi-a venit imediat în minte cartea scrisă de Radu Mărculescu, Pătimiri și iluminări din captivitatea sovietică.
Astăzi, de Ziua Lecturii, voi încerca să vă spun de ce m-a impresionat enorm această carte.
Puterea de reziliență a celor nouă ani în lagărul sovietic, urmați de alți cinci ani de închisoare la întoarcerea în România, este o pildă pe care merită să ne-o reamintim de fiecare dată când suntem tentați să trecem cu ușurință peste importanța valorilor democratice într-un stat de drept.
Astăzi, când ne bucurăm de apartenența la NATO și UE, alături de unele dintre cele mai puternice democrații occidentale, trebuie să privim cu atenție la lecțiile durerosului nostru trecut, marcat de derapajele dictaturilor prin care am trecut ca popor.
Autorul acestei cărți, la capătul suferințelor sale, a reușit să regăsească o cale către o viață normală de familie, să își creasca nepotii si sa scrie carti. În semn de respect față de istoria noastră, mai ales față de cea recentă, pentru că nu e, de fapt, așa de îndepărtat în timp spectrul abuzurilor staliniste și comuniste, merită să includem printre lecturile noastre mărturiile scrise ale celor care au ajuns să reprezinte dovada vie a nedreptăților pe care le îndură cei căzuți sub greutatea unei istorii nedrepte”, a transmis Nicolae Ciucă.