"În perioada 1984-1989 am fost în numeroase rânduri şi arestat şi interogat de Securitate pentru că desfăşuram şi anumite activităţi care nu erau pe placul regimului de atunci. Nu am semnat niciodată angajamentul de colaborator. Cei care au publicat respectivul material nu au avut decenţa să facă apel la acel aşa-zis angajament dintr-un motiv simplu: că nu l-am semnat! Sigur că în diferitele momente în care am fost implicat în acţiuni publice, aceste lucruri au tot fost reiterate. Acum, pentru că mă ocup de organizarea alianţei noastre, probabil că unele elemente au fost deranjante şi s-a relansat o campanie...", a explicat Marian Munteanu.
"Sunt sute de semnături pe sute de pagini care reprezintă declaraţiile luate în ancheta cu numele meu. Pentru că eram anchetat. În acele anchete, evident că eu am încercat să nu pun în pericol pe cei din anturajul meu, pentru a-i proteja de mânia Securităţii. Dar acelea nu erau note informative, ci declaraţii în care eu eram învinuit că desfăşuram activităţi anticomuniste, că atrag colegi şi alte persoane, iar eu mă dezvinovăţeam spunând că avem discuţii culturale etc. Nu sunt note informative, ci sunt declaraţii cum se dau şi acum la orice procuror. Asta se întâmpla în comunism. Ei mizează pe faptul că oamenii mai tineri nu ştiu ce însemna sistemul comunist, că nu ştiu ce însemna să fii arestat în 1987, să fii băgat într-o cameră la subsol şi să încerci să-i aperi pe cei din jurul tău. S-a făcut presiune asupra mea să colaborez, dar eu nu am semnat vreodată un angajament pentru că nu eram o persoană în favoarea Securităţii (...). Nu numai că nu am fost colaborator al Securităţii, am fost oponent al Securităţii, am fost o persoană urmărită de Securitate, o persoană anchetată, pusă sub observaţie de Securitate în mod permanent", a adăugat el.
Munteanu a mai spus că acuzaţiile aduse "nu se bazează pe nimic" şi s-a arătat convins că "CNSAS va da un verdict corect, de necolaborare cu Securitatea".
"Nu se baz pe nimic şi nu au pe ce să se baz. eu nu am făcut acele lucruri, ci dimpotrivă. Ei extrag pasaje doar cu scopul de a da prin confuzie şi joc de aluzii senzaţia că sunt neclare. Dacă nu o va dovedi CNSAS-ul, instanţele de judecată o vor face. Repet, nu doar că nu am fost colaborator al Securităţii, am fost urmărit, terorizat de Securite!", a afirmat el.
În opinia sa, atacul împotriva sa a fost lansat pentru că "unora le este frică de moarte că Alianţa Noastră va deveni o forţă puternică în România, că va avea un cuvânt de spus".
"Sunt nişte grupuri care de multă vreme doresc să imprime o altă tendinţă în viaţa publică. (...) Indiferent câte atacuri vor face ei, voi duce acest proiect politic la bun sfârşit şi românii vor avea posibilitatea la alegerile locale viitoare să aleagă. Să nu se mai petreacă ce s-a petrecut la Primăria Capitalei, unde bucureştenii au fost înlăturaţi; nu li s-a dat posibilitatea să aleagă ei. Sunt oameni care fac jocuri, care fac campanii de denigrare", a explicat Marian Munteanu, adăugând că în spatele acestei "campanii de denigrare" a sa s-ar afla "grupurile din zona aşa-zisei societăţi civile, precum şi anumite grupuri din interiorul PNL".
CNSAS a demarat verificarea lui Marian Munteanu, la solicitarea PNL. Potrivit legii, verificarea sa era obligatorie doar în cazul în care are fi ajuns să îşi depună candidatura la BEC, ceea ce nu s-a mai întâmplat, având în vedere că el a fost retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei, la doar 10 zile de la nominalizare, ca urmare a valului de critici ale societăţii civile. Marian Munteanu a negat tot timpul că ar fi colaborat cu Securitatea.
Cotidianul Adevărul a publicat însă un articol în care se afirmă că Munteanu a semnat, în 28 martie 1988, un angajament cu fosta Securitate, primind numele conspirativ "Ioan".