”Ministrul Cîțu a reușit să bage mana pana la coate și in rezerva valutară.
Finanțele țării sunt făcute praf de guvernarea liberal, în numai trei luni. După ce s-au împrumutat de două ori mai mult, ca medie lunară, față de guvernarea PSD, liberalii au decimat și rezerva valutară a Ministerului Finanțelor, care s-a situat în decembrie la circa 3,9 miliarde de euro, cu 1,3 miliarde de euro mai puțin față de suma prevăzută de precedentul guvern.
Ministrul Cîțu este un pericol pentru economia României, atât prin declarațiile pe care le face în ultimele luni, cât și prin sumele enorme pe care le împrumută cu dobânzi foarte mari.
Mai nou aflăm că acest Cîțu și-a băgat mâna până la cot și în rezerva valutară. Guvernul PSD prevăzuse și păstrase o rezervă valutară minimă de 5,2 miliarde de euro, bufferul de la Ministerul Finanțelor, aceasta rezervă fiind vitală pentru asigurarea resursei necesare de intervenție în caz de nevoie și reprezintă un argument forte în obținerea unor dobânzi cât mai mici la împrumuturile statului român.
În decembrie, guvernarea PNL a consumat 1,3 miliarde de euro din rezerva valutară în plus peste cele 3,3 miliarde de euro (16 miliarde lei) luate cu împrumut în noiembrie și decembrie.
Un dezmăț financiar de-o gravitate extremă, mai ales că sumele uriașe consumate nu se regăsesc nici în investiții pentru români, nici în creșteri de venituri ale oamenilor. Ba din contră, în fiecare zi aflăm că nu sunt bani pentru majorări de pensii, salarii, alocații, dar ministrul Cîțu atrage miliarde de lei din împrumuturi săptămână de săptămână.
Practic Guvernul PNL nu se împrumută nici pentru oameni, nici pentru dezvoltarea României, ci doar pentru bănci și corporații.
Și mai grav este faptul că o rezervă valutară sub nivelul de avarie înseamnă lipsa oricărei posibilități de intervenție eficientă a statului în caz de nevoie și o expunere majoră pe piețele internaționale de capital cu atât mai mult cu cât guvernarea PNL a planificat împrumuturi masive în 2020 - aproape 20 de miliarde de euro, cât a luat România de la FMI și BM în timpul crizei.
Atragem atenția că prin măsurile promovate, guvernul Orban slăbește România și, efectiv, creează condițiile apariției unei crize economico-financiare care aruncă România înapoi cu 10 ani și care va readuce FMI-ul la butoanele deciziei strategice economice”, a scris Mihai Fifor pe Facebook.