Președintele Senatului a susținut că angajații din MAE și-au făcut datoria în privința alegerilor prezidențiale din 2014, raportând numărul de secții de votare necesare pentru ca votul din disapora să decurgă fără probleme. Potrivit acestuia, votul a fost blocat în urma unei decizii luate la București.
"Mie îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat cu Corlățean, dar aș vrea să punem lucrurile în context. MAE nu poate fi blamat ca instituție pentru ce s-a întâmplat acolo. MAE, din câte înțeleg, și-a făcut datoria, a făcut o estimare a numărului de votanți potențiali din străinătate și a făcut propuneri de locuri unde se poate organiza votul. Faptul că cineva a luat o decizie politică, nu știu cine, nu poate fi pus în cârca celor care au făcut o raportare corectă", a spus Geoană.
"Decizia profesională a celor din MAE a fost să raporteze corect referitor la câte secții de votare ar fi nevoie ca totul să meargă bine. Undeva la București s-a rupt filmul. Și evident că Titus Corlățean plătește oalele sparte. Și nu este singurul astfel de moment în politica românească. Oamenii în România, în campania electorală, au deturnat sensul democratic. Așa cum Ponta a pierdut alegerile în urma acestei decizii, nu zic că el a luat decizia. În urma emoției, revoltei, întreaga campanie prezidențială din turul doi a fost modificată. Noi trebuie să aflăm cine a luat decizia de a bloca votul românilor", a continuat acesta.
Mircea Geoană a explicat că una dintre cele mai mari probleme pe care le are România este "clientelismul politic".
"Aș vrea să fim la fel de revoltați și de alte situație care sunt cunoscute și care continuă și astăzi: secții speciale, dus oameni cu autocarul, operațiunea flotantul. Democrația românească este viciată de foartă mult vreme. Acum văd că toată lumea se pune pe Ponta și pe PSD. Dar trebuie să ne punem și pe Băsescu și pe PDL, etc. Nu există țară așezată care nu are o clasă politică de doamne ajută, iar noi nu avem, și o administrație a statului eliberată de clientelismul politic, din nou nu avem", a spus președintele Senatului.
Politicianul este de părere că România ar trebui să primească sprijin din partea aliaților săi externi și pe palierul administrației, nu numai pe cel al justiției.
"Poporul român a început să vadă, datorită efortului justiției, cât de uriașă este problema din această țară. Însă nu putem rămâne exclusiv cu acțiunea de descurajarea a statului român. Aș vrea să văd în România aceeași investiție, același sprijin din străinătate pe care DNA și SRI l-au primit, și e bine că l-au primit și că încă îl primesc, și la instituții de construcție, cum ar fi un minister sau o agenție. Pentru că poți să faci cu biciul o parte, însă a doua parte este de construcție", a susținut acesta.