"România s-a văzut, până acum, ca o țară care face progrese substanțiale, în special în domeniul combaterii corupției, în domeniul jurisdicției sistemului al statului de drept. Știrile care ne ajung din România, în ultimele zile, sunt foarte îngrijorătoare. Toți ne-am mirat de decizia Camerei Deputaților, de ieri, care a decis respingerea cererii DNA pentru începerea urmăririi penale a unui membru al Guvernului, chiar al premierului. În Germania nu există nici cea mai mică înțelegere pentru acest lucru. Există imunitatea parlamentară care, în toate statele de drept, nu are ca scop protecția unui deputat, unei persoane fizice care are un mandat și are ca singur scop protecția lucrului parlamentar, al Parlamentului.
Desigur, există acest drept, dar nu îmi aduc aminte de niciun caz în care Parlamentul german să fi refuzat preluarea/începerea urmăririi penale la solicitarea organelor de urmărire penală, deoarece asta, în Germania, se consideră blocarea actului de jurisdicție prin politică. Noi, în Germania, nu dorim acest lucru. Toate solicitările care se adresează Parlamentului pentru ridicarea imunității pentru un parlamentar sunt, desigur, acceptate de Parlament deoarece noi dorim, în Germania, clarificarea întrebării dacă există vinovăție sau nevinovăție. Dacă noi, ca Parlament, am bloca această verificare de către organele abilitate pentru aceasta, am bloca, de fapt, divizarea puterii în stat. Ar fi un atac destul la serios la principiul statului de drept", a spus Bernd Fabritius.
În acest sens, parlamentarul german a punctat faptul că "nu este primul atac la adresa statului de drept" și că acest refuz al parlamentarilor români de a încuviința cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "se consideră chiar un pas substanțial înapoi în toate succesele" pe care Germania le-a putut constata, la România, până în prezent. Totodată, Bernd Fabritius a criticat "afirmația prim-ministrului prin care el a susținut că organele de urmărire penală ar face politică prin DNA".
"Cu regret trebuie să constat că România devine, din nou, într-un fel ridicolă, din acest punct de vedere. Nu este primul atac la adresa statului de drept. Decizia aceasta, a Parlamentului, are de fapt, așa se vede în Germania, o tradiție destul de tragică a Parlamentului de a nu permite desfășurarea actului de verificare a nevinovăției. Se consideră chiar un pas substanțial înapoi în toate succesele pe care le-am putut constata până acum. În Germania se vede ca o lovitură puternică la adresa statului de drept. Am sesizat cu îngrjiorare afirmația prim-ministrului prin care el a susținut că organele de urmărire penală ar face politică prin DNA. Este o afirmație destul de ridicolă. Dimpotrivă, politica blochează, în momentul actual, desfășurarea actului de verificare. Este o îngrijorare destul de substanțială", a adăugat parlamentarul german.
Mai mult decât atât, Bernd Fabritius a avertizat faptul că "aceste fapte care se petrec în România, în ultimele zile, nu o să treacă neobservate nici în Consiliul Europei" și că Germania va desfășura o observație "destul de profundă", fiind prefigurate consecințe.
"Germania nu va reacționa în mod direct, deoarece ar fi implicare în chestiunile interne ale țării, dar va fi o observație destul de profundă și sunt convins că aceste observații pe care suntem obligați să le facem o să aibă consecințe, în deciziile care trebuie luate și care depind de situația sistemului jurisdicțional, de toate aceste puncte. Sunt convins că aceste fapte care se petrec în România, în ultimele zile, nu o să treacă neobservate nici în Consiliul Europei, unde eu sunt raportor pentru un raport care se va întocmi pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și care vizează întărirea sistemelor jurisdicționale chiar în privința divizării puterii în stat, cu referire la țările est-europene, care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 și 2007. Sunt convins că evenimentele pe care le trăim, în ultimele zile, o să aibă un impact față de aprecierile pe care Adunarea Parlamentară le va lua.
Eu sunt convins că imaginea României, care în anul 2012 a fost deja, o dată, lezată substanțial, suferă din nou, în ultimele zile. Este deja lezată și nu văd o șansă ca aceste leziuni să se vindece în totalitate. Leziunea este deja produsă. Eu sper ca toți actorii ai acestei situații să găsească o posibilitate de a feri România să fie dăunată în continuare", a mai spus Bernd Fabritius.