Au trecut cinci luni de când Klaus Iohannis este președinte, iar dumneavoastră ați spus că PNL nu este pregătit pentru preluarea guvernării, anul trecut. Acum, cât credeți că va mai dura până când PNL va fi pregătit să intre la guvernarea?
Marian Petrache: Era înainte de alegeri, la începutul campaniei. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Noi pe 1 martie am avut gata programul de guvernare, suntem pregătiți. Am fost întrebat cam cât suntem pregătiți să intrăm la guvernare, de la 1 la 9, la o emsiune și am spus 9, de nota 9, acum.
De câți parlamentari mai are nevoie PNL ca să dărâme Guvernul Ponta printr-o moțiune de cenzură? Domnul Iohannnis a afirmat prima dată într-un interviu pe care i l-am luat în septembrie 2014, că dacă va fi președinte, PNL va iniția o moțiune de cenzură
M.P.: Da, în ultima ședință a Biroului noului PNL am stabilit că vom depune moțiunea la timpul potrivit, pe teme de mare actualitate, în această sesiune legislativă. Nu am stabilit data, vom stabili și subiectul, și data, la viitorul Consiliu Național, care va avea loc la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lui mai. Dar a ajuns să fie singura discuție legată de noi, asta cu intratul la guvernare. Și mi se pare că se face prea mult tapaj. Orice partid își dorește să intre la guvernare. Mi se pare firesc ca un partid de talia PNL și PSD să fie gata să intre la guvernare și să aibă un program de guvernare. Asta nu înseamnă că ăsta e singurul lui scop, că altceva nu mai face, nu mai trăiește dacă nu intră la guvernare, mai ales dacă condițiile nu sunt create. Se întâmplă ceva în România acum: aduceți-vă aminte de prima declarație a lui Klaus Iohannis, după ce a fost ales președinte, deci până să ajungă la Cotroceni, când făcea un apel la partidele parlamentare să țină cont de mesajul dat de alegători la votul de pe 16 noiembrie și să răspundă pozitiv tuturor cererilor de arestare din Parlament. Uitați-vă că în Parlament, există o falie, cine vrea să fie corect și onest: PNL, care clar a înțeles mesajul, cu mici excepții dintre membri, ori că nu au fost la vot, ori că nu au votat.
Știți că sunt și excepții. Vă pot da și exemple: votul de la Varujan Vosganian, unde chiar Alina Gorghiu a recunoscut în urma calculelor, că au fost și voturi împotriva arestării care au venit de la PNL.
M.P.: Dar știu, și o spun eu, pentru că tot am lucrat la acest subiect, pentru că, în mare, PNL a votat pentru toate cererile DNA, nu că am avea ceva cu cei care sunt cercetați de DNA, nu că i-am considera noi vinovați, nu că i-am bănui de ceva. Dar e firesc să nu mai existe această imunitate și toți să fim în fața legii egali, și ceilalți PSD, UNPR și care mai sunt pe acolo, care votează împotriva cererilor DNA. Și atunci, dincolo de majoritatea creată pentru susținerea unui Guvern, e o majoritate care votează împotriva cererilor DNA. Și mi-e greu să cred că această majoritate se va schimba așa curând în Parlament. Nu înseamnă că nu vom face toate eforturile pentru a ajunge la guvernare.
Vă rog să îmi explicați ce înseamnă traseism politic pentru PNL, și aici sunt două dimensiuni. Alina Gorghiu a afirmat că Guvernul Ponta nu va fi răsturnat cu traseiști care vin in PNL, de la alte partide. Există câteva exemple, cel mai recent, Florin Secară, cel care a venit de la UNPR, la dumneavostră în partid. Și pe de altă parte, dacă vorbim de Ordonanța 55, cea prin care PNL a pierdut foarte mulți aleși locali, când tot doamna Gorghiu a spus că PNL va face tot posibilul ca aceștia să își piardă mandatele. Înțeleg că traseismul politic este dezavantajos atunci când pierdeți aleși locali, dar când vine vorba despre parlamentari care vin în PNL, care sunt în mod cert avantajoși pentru dumneavoastră, nu se mai consideră trasesim politic?
M.P.: Este unul dintre motivele pentru care eu am susținut după alegerile prezidențiale nevoia alegerilor anticipate. Era un moment prielnic pentru alegeri anticipate, pentru că publicul român a dat un mesaj, a fost votat Klaus Iohannis sau s-a votat împotriva lui Ponta și a Guvernului său și România avea nevoie de o resetare la acel moment. E o întrebare delicată, așa este...
Întrebare la care nu aveți un răspuns de fapt...
M.P.: Aș vrea să am un răspuns mai ferm, dar trebuie să recunosc că nu îl am. Eu știu că noi nu am vorbit să facem transfer de parlamentari spre PNL, am făcut un program de guvernare și am făcut o chemare tuturor parlamentarilor care vor să susțină acest program de guvernare. Personal, sunt împotriva traseismului.
În felul acesta ați fost și împotriva venirii lui Florin Secară în PNL, dar și a celorlalți parlamentari?
M.P.Dați-mi voie să nu vă răspund la această întrebare, pentru că m-aș pune eu într-o situație delicată. Dar pot să vă spun că cel care a plecat de la PNL nu se va mai întoarce la Ilfov.
Alina Gorghiu este președinte PNL, după ce Klaus Iohannis a fost ales președintele țării. Sunteți mulțumit de modul în care conduce partidul? Mă refer la deciziile asumate, de modul în care reușește să se impună.
M.P.: Astăzi când vorbim, PNL-ul are într-adevăr, o conducere colectivă. Eu sunt foarte mulțumit de relația cu Alina Gorghiu, și cred că și ceilalți colegi, facem o echipă, și contrar la ceea ce așteptam noi, să știți că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Când spun contrar la ceea ce mă așteptam, mă refer la procesul de fuziune, care este foarte greoi, ca să nu să înțeleagă greșit, dar Alina merge în teritoriu, ați văzut, vorbește cu oamenii, are abilitatea, are forța, să facă ce face un președinte de partid.
Aveți să îi reproșati ceva, din mandatul acesta?
M.P.: Stați un pic. Nu există om perfect, și dacă aș avea ceva să îi reproșez, nu aș face-o public. Eu îi mulțumesc pentru relația pe care o am cu ea.
Există tendințe de împotrivire în partid, cu privire la amenințări privind subminarea autorității pe care o are Alina Gorghiu prin funcția de președinte?
M.P.: Nu, le spun tuturor: PNL este altfel, nu funcționăm după regulile după care a funcționat PD sau PSD astăzi. Relația este una pur colegială.
Pe de altă parte, sunt unele situații când parlamentarii PNL dau impresia că Alina Gorghiu nu are mereu autoritate în partid. Și asta se întâmplă la voturile pentru cererile DNA. Aici m-aș întoarce la voturile pentru Varujan Vosganian, când unii parlamentari PNL au votat pentru a-l salva. Iar al doilea vot, pentru Theodor Nicolescu, când Alina Gorghiu a spus că se va vota la vedere, dar doar câțiva dintre parlamentari au votat la vedere. Care este cauza?
M.P.: Așa vreți să pară. Îmi cer scuze, dar parlamentarii nu sunt copii de gradiniță, sunt oameni în toată firea care au responsabilitatea deciziilor. Votul nu este imperativ, e o decizie pe care am luat-o in Birou, după discuții serioase. Mai sunt parlamentari, dar din ce în ce mai puțini, care nu au respectat regula pe care tot noi împreună am stabilit-o, nu a stabilit-o Alina Gorghiu singură. Dar noi ne dăm seama că cel mai important este PNL și nu are nimeni dreptul să aducă atingere imaginii și intereselor PNL.
Vă referiți la vechiul PNL sau la actualul PNL?
M.P.:Mă refer la actualul PNL, nu la vechiul PNL, că acela a fost.
Vă întreb pentru că presa a fost mai atentă la modul în care parlamentarii din vechiul PNL au votat pentru liberali, dacă au votat la vedere sau nu.
M.P.: Dar inițiativa a trecut.
Da, a trecut, dar e vorba de votul la vedere, hotărât în forurile PNL.
M.P.: Să știți, așa, e simplu să spui, dar e greu să votezi când un coleg vine la tine, se uită în ochii tăi și îți spune altceva. E corect cum au votat colegii mei, în final, votul a fost covârșitor. Mi-au spus colegii mei că a fost cel mai greu vot pentru ei. Theo Niculescu era un om care știa să se facă plăcut. Noi am colaborat foarte mult cu el și cu Cătălin Boboc de la PNL. Și pe probleme juridice, și pe organizare, pe tot ce ne interesa pe noi. Noi am fost șocați că avea această problemă, pentru că eu am spus la toată lumea că mie nu îmi vine să cred.