Senatorul PSD Claudiu Manda a spus că unul dintre subiectele abordate la audierea generalului SRI Dumitru Dumbravă, fost şef al Direcţiei juridice şi actual secretar general al Serviciului, a fost modul în care se solicitau şi aprobau mandatele de interceptare pe siguranţă naţională.
Dumitru Dumbravă a susţinut în faţa comisiei că, pe lângă terorism, spionaj, subminarea economiei naţionale, SRI a solicitat aprobare de interceptare şi pentru alt gen de activităţi. ”Ne-a adus la cunoştinţă baza legală: art. 3, litera f din Legea 51(Legea 51/1991 privind siguranţa naţională - n.red.): alte activităţi care aduc atingere siguranţei naţionale, prin hotărâri ale CSAT”, a declarat Manda.
Astfel că hotărâri ale CSAT ar fi dat SRI temeiul legal pentru a cere interceptări pe chestiuni precum corupţia, libertatea presei, evaziunea fiscală şi, în 2011- 2013, ”elemente legate de ce se întâmplă la instanţe”. Manda a adăugat că, pentru membrii comisiei, acesta ar fi motivul pentru care numărul mandatelor pe siguranţă naţională a crescut constant.
Potrivit lui Dumbravă, SRI a cerut mandate chiar şi în cazurile în care nu erau indicii privind săvârşirea unor infracţiuni. ”Ne spunea că atunci când solicita mandat, nu era nevoie să fie identificate infracţiuni, ci doar dacă erau identificate riscuri sau ameninţări la adresa securităţii naţionale spunând că pentru SRI este obligatorie respectarea deciziior CSAT”, a spus Claudiu Manda.
Generalul Dumitru Dumbravă ar fi spus că, în anul 2013, în cadrul CSAT, chiar preşedintele de atunci Traian Băsescu îşi exprima temerile legate de corupţia din justiţie, de întârzieri în soluţionarea dosarelor şi hotârâri judecătoreşti contrare elementelor din dosarul instanţei.
Manda: Dumbravă, întrebat dacă au existat echipe mixte Parchet-SRI; răspunsul reţinut a fost că da
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a spus că generalul Dumitru Dumbravă, audiat miercuri, în comisie, a răspuns afirmativ la întrebarea legată de existenţa unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofiţerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor.
”A fost întrebat dacă au existat echipe mixte şi răspunsul reţinut a fost că da, dar nu în sensul că SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic şi uneori juridic. Spunea că uneori procurorul cerea un punct de vedere juridic”, a declarat Claudiu Manda după audierea generalului Dumitru Dumbravă.
Claudiu Manda a spus că a rămas neclar în ce măsură exista suportul legal pentru ca un procuror să ceară un punct de vedere de la angajaţi SRI pe chestiuni de ordin juridic.
Comisia parlamentară de control al SRI l-a audiat, miercuri, pe generalul Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului Român de Informaţii şi fost şef al Direcţiei juridice a SRI, devenit cunoscut după declaraţia potrivit căreia instanţele constituie ”câmp tactic” pentru SRI.
Sursa: Mediafax