Precizările au fost făcute după ce preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a declarat marţi, într-o întâlnire cu oamenii de afaceri germani, că un guvern cu prim-ministru tehnocrat va ajunge la putere în 2020 în România, care iniţial va lua măsura disponibilizării a 400.000 de bugetari, iar ulterior va lua decizia renunţării la cota unică de impozitare şi adoptării impozitării progresive.
"Ne dorim o administraţie mai suplă, o administraţie mai dedicată servirii interesului public, o administraţie în care să readucem competenţa, profesionalismul, meritocraţia, în care să readucem valorile în administraţie. Da, este adevărat că probabil va trebui să dăm afară nişte oameni din administraţie. Dar îi vom da afară pe toţi trepăduşii, pe toate amantele care fac legea la ora actuală în ministere, aduse de PSD, pe toţi habarniştii care au fost băgaţi pe uşa din dos, fără niciun fel de pregătire profesională şi fără niciun fel de merit, fără niciun fel de concurs, care au fost băgaţi de PSD pe bază de carnet de partid. Cu siguranţă, un test de competenţă, de profesionalism şi de implicare în activitatea instituţiilor va fi dat", a susţinut el la Palatul Parlamentului.
Totodată, a subliniat că liberalii nu vor renunţa la cota unică de impozitare.
"PNL este partidul care a impus cota unică şi este pentru noi o piatră de temelie în fundamentarea tuturor politicilor economice ale partidului. PNL nu va accepta niciodată renunţarea la cota unică de impozitare. Este una dintre cele mai importante reforme pe care le-a făcut PNL (...). PNL va susţine cu toată forţa cota unică şi oricine încearcă să modifica cota unică va fi adversarul nostru", a spus el.
Orban a vorbit şi despre intenţia de reducere a numărului de ministere şi de servicii deconcentrate, precum şi despre restructurare agenţiilor şi a oficiilor.
"Noi nu putem să guvernăm cu 29 de membri ai Cabinetului, cu 28 sau 29 de ministere. Guvernul PNL va fi unul de 15-16 ministere, vom face o restructurare a agenţiilor, oficiilor, astfel încât ele să aibă cu adevărat capacitatea de a servi interesul public, de a aplica politicile sectoriale. De asemenea vom reduce şi serviciile deconcentrate, care sunt nenumărate şi cred că şi oamenii care sunt astăzi la putere le-au pierdut şirul numărului. Normal: eficienţă, competenţă, profesionalism şi depolitizare", a declarat liderul liberal.
Marţi seară, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, Dragoş Anastasiu, a subliniat că vorbeşte în nume personal, deşi aceste informaţii nu includ "nimic ascuns". El a argumentat aceste posibile măsuri prin faptul că în următorii cel puţin trei ani nu vor exista bani pentru plata pensiilor şi salariilor bugetarilor conform actualelor Legi a Pensiilor şi a Salarizării Unitare, iar politicienii nu se vor atinge de pensii şi de salariile bugetarilor, astfel că singura măsură pentru Guvern de a obţine bani la buget ar rămâne renunţarea la cota unică de impozitare.