Liviu Dragnea: Există o boală a puterii la București, în rezistența împotriva descentralizării

Friday, 20 March 2015, 12:23, Sursă: REALITATEA.NET

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, afirmă că România este și în prezent o țară care funcționează "după un sistem administrativ de tip comunist" și că, deși populația își dorește descentralizarea, există "o mare rezistență" cu privire la acest proces din partea decidenților politici și funcționarilor publici din sistemul central.

"Există o mare rezistență în București împotriva descentralizării. Nu vor să cedeze puterea de aici. Nu vor să lase puterea să vină la comunitățile locale. Nu vor, pur și simplu. Este o boală, boala puterii probabil. Este ceva inimaginabil. Și nu mă refer numai la decidenții politici, ci și la funcționari. Este foarte greu să găsești un funcționar (...) pe care să îl faci să înțeleagă că este normal să descentralizăm decizia, așa cum este în toate țările civilizate. Ei zic: 'nu putem să dăm decizia și finanțarea la autoritățile locale. Trebuie să rămână la noi, să decidem noi'. (...) Cum să știe un funcționar din București mai bine de ce are nevoie Clujul, Sălajul sau Maramureșul? (...) Nu vor să lase decizia să se apropie de cetățeni", a declarat, vineri, Liviu Dragnea, la lucrările atelierului 'Dezvoltare regională și reformă administrativă' al PSD, organizat la Parlament.

El a adăugat că legea descentralizării pentru care Guvernul Ponta și-a angajat răspunderea a fost "omorâtă la Curtea Constituțională", dar procesul a fost reluat și strategia de descentralizare a fost transmisă Parlamentului și președintelui Klaus Iohannis, care însă nu și-au exprimat puncte de vedere.

Mai multe pe Agerpres

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Homepage