Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a propus - într-un document de poziţie - ca Grecia fie să-şi îmbunătăţească planul de reforme pe care l-a propus în schimbul unui ajutor, fie să iasă din zona euro pentru o perioadă de cel puţin cinci ani.
Documentul, dezvăluit sâmbătă de către ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi transmis altor ţări din zona euro, a fost criticat dur de către lideri UE. Opoziţia faţă de această idee a apărut în Italia, unde un ziar l-a citat pe premierul Matteo Renzi criticând poziţia lui Schaeuble şi a Guvernului condus de către Angela Merkel. "Italia nu vrea o ieşire a Greciei din zona euro, iar Germaniei îi transmit: ajunge", a declarat Renzi, citat duminică de ziarul Il Messaggero de la Roma.
"După ce (premierul grec Alexis) Tsipras a prezentat propuneri care sunt conforme exigenţelor europene, trebuie să se ajungă la un acord.
Este de neconceput să umilim un partener european, după ce Grecia a renunţat la tot", spune Renzi, potrivit aceleiaşi surse.
Sugestia lui Schaeuble ca Grecia să iasă temporar din zona monedei unice a fost criticată şi de Luxembourg, ca o ameninţare la adresa coeziunii Uniunii Europene (UE). "Dacă Germania investeşte într-un Grexit, provoacă un conflict puternic cu Franţa", a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn pentru ediţia care urmează să apară luni a ziarului german Sueddeutsche Zeitung. "Asta ar însemna un dezastru pentru Europa", a subliniat Asselborn.
Liderul Partidului Socialist (PS) francez Jean-Christophe Cambadelis l-a îndemnat pe vicecancelarul german Sigmar Gabriel, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), partenerul de guvernare al lui Merkel, să susţină Grecia.