Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend, a fost aprobat, miercuri, de Camera Deputaților, scrie Agerpres.
Deputații au luat decizia cu 293 de voturi "pentru".
Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a luat cuvântul și a atras atenția că s-a omis de către Comisa de Agricultură analiza câtorva directive europene: "Ați omis decizia Curții Constituționale care vă obligă să întrebați deputați prezenți care nu-și exprimă votul. Bănuiesc că ați omis dintr-o lipsă de experiență sau din cauza emoției. Domnule președinte, Comisia pentru Agricultură, care s-a întâlnit pe 17 mai într-o ședință secretă, netransparentă și nepredictibilă, a omis să analizeze câteva directive europene. Deși pe fond această inițiativă legislativă este foarte bună pentru toți cei care sunt producători români, sunt câteva elemente în interior care vă pun pe dumneavoastră, cei care ați votat-o în necunoștință de cauză, să vă treziți că s-ar putea să fie contestată la Curtea Constituțională sau să fie reîntoarsă de președintele României, cei care pierd fiind cei care produc în România astăzi și care au cerut această chestiune. Pentu că Comisia de Agricultură nu face o interpretare foarte simplă, stabilită în directivele europene și în legislația românească, între retaileri și wholesaleri. Făcând această greșeală, contestată și explicată de toți marii wholesaleri din România veți intra într-o mare problemă. Greșelile întotdeauna se plătesc. Datoria mea este să vă atrag atenția."
În dezbaterile din Camera Deputaților, grupurile PNL, PSD și UDMR au anunțat că vor vota proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.
Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a dat raport de adoptare proiectului de lege.
"Nu închidem magazinele în weekend, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 - 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului", afirma președintele Comisiei pentru agricultură, Nici Săpunaru, în dezbaterile de la comisie.
Potrivit proiectului de lege, "lanțul scurt de aprovizionare este un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți". Săpunaru preciza că proiectul de lege stabilește că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conținut de acestea.
Proiectul de lege prevede: "Comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern".
Camera Deputaților este for decizional în acest caz.