Pe 25 octombrie, Camera Deputaților a adoptat această lege, care prevede că bunurile imobile confiscate în cadrul unui proces penal vor putea fi transmise cu titlu gratuit, prin hotărâre de Guvern, în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, a altor instituții publice, scrie Agerpres.
Potrivit legii, "bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului, pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes național, după caz, sau regiilor autonome de interes național, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor Publice, la propunerea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate".
Legea mai prevede că bunurile se dau în administrare beneficiarilor, la cererea motivată a acestora și transmisă agenției, în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar, la valoarea stabilită în Ordonanța Guvernului 14/2007.
În termen de 45 de zile lucrătoare de la primirea comunicării privind evaluarea bunurilor imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului, Agenția are obligația să analizeze și, dacă este cazul, să inițieze procedurile pentru transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor sau procedurile pentru încheierea unui contract de comodat.
Criteriile în selectarea uneia dintre cele două opțiuni sunt lipsa spațiului cu destinație de sediu, necesitatea extinderii sediului actual, amplasarea imobilului, suprafața, starea tehnică în care se găsește imobilul, destinația actuală, data primirii solicitării, situația financiară a solicitantului, eventualul impact asupra bugetului de stat, mai stipulează actul normativ.
Bunurile imobile se preiau pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între organul de valorificare și beneficiar. În toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.
Actul normativ mai prevede că bunurile imobile confiscate aflate în procedura de valorificare prin licitație publică la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonanței Guvernului 14/2007 până la finalizarea procedurii de licitație. Dacă procedura de valorificare prin licitație publică nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta intră sub incidența prevederilor prezentei legi.
Legea privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate a fost inițiată de senatorul PSD Liviu Pop.