"Trebuie să facem pasul să depunem proiectul (…) astăzi (joi-n.r.). Îmbunătăţiri oricum trebuie să mai existe. Nu aş vrea să pierdem timpul, să îl depunem în februarie, pentru că între timp poate obţinem nişte avize", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, în cadrul unei dezbaterii privind reprezentarea de gen.
Copreşedintele PNL a susţinut că, potrivit informaţiilor pe care le are, proiectul de lege ar putea produce efecte la alegerile de anul viitor, în ciuda recomandării Comisiei de la Veneţia, care prevede că legislaţia electorală nu se poate modifica mai devreme de un an de la data alegerilor. Gorghiu a mai afirmat că legea cotelor de gen ar putea fi dezbătută, în sesiune din februarie, de Comisia de cod electoral, adăugând că, începând de săptămâna viitoare, liberalii vor iniţia şi o petiţie pentru susţinerea proiectului.
"În februarie, am promisiunea că vor începe discuţiile pe proiect în Comisia de cod electoral. (…) Le-am propus colegelor să iniţiem o petiţie. Păcat că un număr mare de semnături nu obligă Parlamentul sau Guvernul să iniţieze un proiect, dar un număr atât mare de semnături nu poate fi ignorant. La începutul săptămânii viitoare vom genera această petiţie", a declarat Gorghiu.
Copreşedintele PNL a mai afirmat că actualul context oferă un terenul "fertil" pentru punerea în dezbatere a legii cotelor de gen, adăugând că, inclusiv, premierul Dacian Cioloş susţine acest demers legislativ.
"Terenul este fertil (...) toţi factorii politici vorbesc despre schimbare şi primenire în politică, despre nevoia de reprezentativitate. (...) Informal l-am tatonat pe premierul Dacian Cioloş. (...) Este unul dintre susţinătorii legii", a spus Gorghiu, afirmând că îî, inclusiv, discursul preşedintelui Klaus Iohannis "este unul care ţine tot de nevoia de schimbare şi reîmprospătare".
La rândul său, deputatul PNL, Cristina Pocora, a explicat că legea cotelor de gen este susţinută de toate partidele politice, beneficiind atât de sprijinul femeilor, cât şi al bărbaţilor.
Legea cotelor de gen prevede modificarea pe fond a cadrului legislativ pentru alegerile locale şi parlamentare, pentru introducerea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în rândul candidaţilor, nu al aleşilor.
Cât priveşte alegerile locale, potrivit proiectului de lege "(...) Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat. (...) Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale constituite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la Art. 8, precum şi candidaturi independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat.”
De asemenea, legea cotelor de gen modifică şi legea pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Astfel, "Listele de candidaţi pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat, precum şi pentru candidaturile organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun candidaturi în conformitate cu prevederile Art. 54 alin. (4) şi care vor asigura reprezentarea a cel puţin unui reprezentant al ambelor sexe ”
Proiectul de lege prevede că aplicarea procentului minim se face prin însumarea candidaturilor unui competitor electoral care depune liste de candidaturi pentru Camera Deputaţior şi Senat şi aplicarea în mod corespunzător pentru acest total, pe fiecare circumscripţie electorală în parte. Calculul procentului prevăzut se face prin rotunjirea în plus a fracţiunilor care depăşesc o jumătate, respectiv prin rotunjirea în minus a fracţiunilor care nu depăşesc o jumătate.
Legea cotelor de gen stipulează că listele de candidaţi întocmite fără respectarea prevederilor enunţate vor fi respinse de către biroul electoral de circumscripţie.