Potrivit actului normativ, conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute la articolul 46 din Legea administraţiei publice locale 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Legea introduce o nouă prevedere potrivit căreia "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".
Anul trecut, preşedintele Iohannis a sesizat la CCR această lege. El critica prevederea potrivit căreia "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".
CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate în cazul acestei prevederi, care nu se mai regăseşte în forma finală a actului normativ.
Şeful statului contestase şi prevederea referitoare la starea de incompatibilitate, însă aceasta a fost respinsă de CCR.
Tot luni, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
Sursa: agerpres.ro