Preşedintele a spus că îl îngrijorează situaţia din Republica Moldova, adăugând că speră ca aceste evenimente sa nu ducă la schimbarea orientarii pro-europene a conducerii Moldovei:
"În final, nu pot sa trec peste un eveniment care este foarte important pentru noi si pentru ceilalti membrii din UE. Este vorbab despre evenimentele din Moldova. Protestele de strada, nemultumirile- care au culminat cu evenimentele de ieri din Parlamentul moldovean, cu in final arestarea unui lider politic, cu mai multe iesiri din Parlament. Toate aceste lucruri ne ingrijoreaza. Suntem foarte conectati la informatii. Urmarim cu foarte mare atentie evolutia din Moldova. Speranta mea, a noastra..este ca aceste evenimente sa nu ducă la schimbarea orientarii pro-europene a conducerii Moldovei".
Totodată, preşedintele a mai subliniat că de la Bucureşti se va urmări situaţia de peste Prut, fiind în permanentă legătură cu ce se întâmplă în Moldova:
"Incurajez guvernul moldovean, incurajez Parlamentul moldovean sa treaca peste aceste dificultati. Sa redereseză tara si sa pastreze orientarea pro-europeana. Noi de la Bucuresti vom urmari toate aceste chestiuni si vom fi in legatura permanenta cu ce se intampla in Moldova", a spus Iohannis, la Consiliul European.
Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie, la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM), scrie Mediafax.
Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii.
"Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.
Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.
Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele PDM.
El a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.