Potrivit Administrației Prezidențiale de la București, printre temele abordate se află susținerea reciprocă a României și Germaniei în cadrul Uniunii Europene, preocuparea față de stabilitate și securitate în actualul context geopolitic, rolul minorităților de sași și șvabi din România și, respectiv, de români din Germania, în păstrarea tradițiilor și a valorilor culturale comune, cât și copatronajul celor doi președinți pentru Fundația bisericilor fortificate săsești din Transilvania.
Șeful statului român a fost primit la Palatul Bellevue, unde a avut loc o ceremonie militară, iar apoi a semnat în cartea de onoare. Înainte de convorbirile tete-a-tete cu Joachim Gauck și dejunul de lucru oferit de președintele Germaniei, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu un grup de elevi de la Școala Kepler din cartierul Neukolln, cunoscută pentru programele de integrare pentru copii din mediul migrațional.
Joi, șeful statului român se va întâlni și cu cancelarul german Angela Merkel, cu care va avea convorbiri tete-a-tete și cu participarea celor două delegații, urmând ca la finalul întâlnirii cei doi oficiali să susțină o declarație de presă comună.
De asemenea, președintele Iohannis va avea convorbiri cu președintele Bundestag, Norbert Lammert, și se va întâlni cu conducerea Forumului Germano-Român și cu reprezentanți ai comunității românești din Germania, unde va fi însoțit de soția sa, Carmen.
Șeful statului român efectuează o vizită oficială în Germania. Înainte de plecarea la Berlin, el a declarat că în discuțiile cu liderii politici germani va aborda subiectul aderării României la Spațiul Schengen, dar și alte teme precum situația din Ucraina sau perspectiva europeană a Republicii Moldova.
El a adăugat că va menționa în discuțiile pe care le va avea la Berlin și "rolul crescând" al comunităților germane din România și al comunităților române din Germania "ca puncte de legătură și factor de consolidare al cooperării româno-germane".
Iohannis a afirmat că relațiile de cooperare cu Germania au pentru România o importanță strategică, iar aprofundarea cooperării dintre cele două țări, precum și extinderea domeniilor de colaborare reprezintă o prioritate.
"Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relațiilor bilaterale ce include și o susținere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, în plan regional și internațional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală și în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca și Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susținător al aprofundării integrării europene și al consolidării Uniunii Europene, ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda UE", a declarat președintele Iohannis.