"Am decis în acestă dimineaţă să fac o vizită domnului prim-ministru, cu care am avut o discuţie foarte aplicată, foarte serioasă, cu concluzii consensuale, după care domnul prim-ministru m-a invitat să particip şi să prezidez această şedinţă de Guvern. Cu această ocazie, vă spun că sunt foarte mulţumit de felul în care vă faceţi cu toţii datoria şi pentru mine nu e doar o plăcere, ci si o onoare să fiu aici împreuna cu dumneavoastră", a spus Iohannis la începutul şedinţei Guvernului.
Participarea preşedintelui vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.
Potrivit Constituţiei, preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Preşedintele prezidează şedinţele de Guvern la care participă.
Este prima şedinţă de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său.
Potrivit articolului 87 din Constituția României, Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii și prezidează ședințele Guvernului la care participă.
În spațiul public s-a vehiculat faptul că Executivul se pregătește să adopte o ordonanță de urgență prin care să fie grațiate o serie de pedepse.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declara, marți, în fața sediului CSM, că, din punctul său de vedere, amnistia nu trebuie luată în calcul. În schimb, acesta a susținut că grațierea este o soluție pentru diminuarea gradului de ocupare din penitenciare, mai ales că este susținută de asociațiile profesionale.
Legea grațierii se referă la pedepsele aplicate de instanțe asupra unor persoane. Amnistia, pe de altă parte, face referire la anumite infracțiuni, ceea ce înseamnă că o Lege a amnistiei pe o anumită speță ar clasa toate anchetele în curs care vizează infrațiunile respective.