Iohannis a afirmat că o viziune asupra întregului sistem de educație trebuie să răspundă la câteva întrebări simple.
'Prima dintre ele este ce vrem să învețe elevii la școală. În acest sens, nu cred că ceea ce contează este cantitatea informațiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunoștințe și valori, de a pregăti drumul în viață al celor care ies de pe băncile școlilor. A două întrebare la care trebuie să răspundă o viziune articulată asupra sistemului de învățământ este ce opțiuni au elevii și cum promovăm performanță și meritocrația. Aceasta nu se măsoară doar prin note și nivelul lor, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-și descopere propriile aptitudini, interese și domenii în care poate performa și apoi să aibă șansă reală de a o face. (...) Al treilea element pe care îl văd esențial în materie de educație este corelarea ei cu piață muncii, cu realitățile și nevoile din societate. Mai simplu spus, o educație performantă nu produce șomeri, ci absolvenți care au perspective de carieră, care sunt competitivi și așteptați pe piața muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esențial și trebuie încurajat', a declarat Iohannis.
Șeful statului a subliniat nevoia unei 'dezbateri naționale serioase' asupra viitorului educației și școlii românești, 'cu toți actorii interesați'.
'Aceasta implică și o abordare diferită față de cadrul normativ. Vă spun limpede că nu voi gira modificări ale legislației privind educația fără că ele să treacă prin filtrul unei atente și consistente dezbateri publice, în care cei implicați să ajungă la un numitor comun într-o abordare pe termen lung', a mai menționat Iohannis.