În cadrul prelegerii cu tema "Cum suntem văzuţi de americani", Kelemen Hunor le-a spus celor prezenţi la tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană" de la Izvoru Mureşului, că în SUA a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu membri ai Congresului american, cărora le-a vorbit despre "chestiuni importante" ale maghiarilor din România, care pot provoca probleme pe termen scurt şi lung.
"În SUA am atras atenţia factorilor de decizie că în România sunt probleme, sunt lezate drepturile fundamentale ale minorităţilor şi cel al proprietăţii. Dacă aceste drepturi sunt lezate, sunt probleme atât pe termen lung, cât şi scurt. În cadrul parteneriatului strategic România - SUA, SUA să atenţioneze România să nu părăsească traseul statului de drept şi să nu lezeze drepturile minorităţilor", a declarat preşedintele UDMR, potrivit mediafax.ro.
El a mai spus că, indiferent de grupurile cu care s-a întâlnit, părerea "unanim exprimată" a fost că "nu există siguranţă pe termen lung, dacă drepturile fundamentale ale minorităţilor sunt lezate".
Liderul UDMR a făcut referire, în acest context, la retrocedarea clădirii Colegiului Reformat "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, declarând că acesta a fost "renaţionalizat", în urma unei decizii judecătoreşti, precum şi la cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde "singura entitate care nu vrea să pună în aplicare legea", referindu-se la înfiinţarea unei linii de învăţământ separate în limba maghiară, "este Senatul Universităţii".
Totodată, Kelemen a amintit că sunt aspecte nerezolvate în privinţa folosirii limbii materne în diferite instituţii din România şi a retrocedărilor către cultele religioase, specificând că au fost restituite până în prezent doar 50 la sută din bunurile confiscate de comunişti.