„Nu am nici o emoție din punct de vedere politic că MCV-ul trebuie ridicat și va fi ridicat până în 8 decembrie, și România, din acest punct de vedere, se va alinia statelor care pot intra, fără doar și poate, în Spațiul Schengen”, a declarat, vineri, vicepremierul Kelemen Hunor.
„Nimeni nu poate spune că România nu este gata să adere la Spațiul Schengen”, a mai spus Kelemen Hunor.
Liderul UDMR nu ia în considerare decizia Parlamentului olandez, despre care susține că nu are un rol juridic în traseul României în Schengen.
„În primul rând, nu este nimic surprinzător, Olanda face acest joc politic de ani de zile și era de așteptat să meargă premierul Rutte în fața Parlamentului, cu toate că parlamentele naționale în această chestiune de aderare la Spațiul Schengen nu au un rol juridic și nu au un rol important”, a declarat, vineri, Kelemen Hunor, la RFI România.
Vicepremierul a explicat ce trebuie să facă România în următoarele aproape două luni pentu a convinge Olanda.
”În acest moment, eu nu sunt de acord să discutăm despre un eșec. Nu suntem în fața unui eșec, suntem în faza pregătirilor și bineînțeles încercăm să-i convingem pe olandezi că suntem pregătiți și până în 8 decembrie ar fi iresponsabil din partea mea, cel puțin, din partea celor care se află la guvernare, să vorbim despre un eșec”, a mai explicat Kelemen Hunor.
„Eu abordez în continuare optimist această chestiune și sper că vom reuși să-i convingem pe toți cei care în acest moment încă sunt sceptici, nu sunt împotriva aderării, dar au niște rețineri, de foarte multe ori din considerente de politică internă, în cazul premierului Rutte, să-i convingem că aceste dileme nu au o bază reală”, a adăugat liderul UDMR.
Parlamentul olandez a votat joi, 20 octombrie, o rezoluție prin care cere Guvernului să nu accepte aderarea României și Bulgariei la Schengen. Premierul Mark Rutte a anunțat că Olanda nu se opune în principiu intrării celor două țări în zona europeană de liberă circulație, dar a avertizat că există unele probleme, precizând că așteaptă raportul MCV și rezultatul evaluării tehnice în privința Schengen.
Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat că aderarea la Schengen depinde de îndeplinirea unor criterii tehnice.
„Pe parcursul anilor, unii au inventat alte criterii, au inventat MCV-ul, lucruri care nu au o legătură directă cu Spațiul Schengen (...). Avem toate atu-urile pentru a spune că România din punct de vedere tehnic de un deceniu este pregătită să intre în acest spațiu (...). Nimeni nu poate să spună că nu suntem gata”, a subliniat Kelemen Hunor.
În plus, liderul UDMR anunță că România va scăpa în acest an de monitorizarea prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus după aderarea la UE, în 2007, pentru finalizarea reformei în Justiție.
„Guvernul României a îndeplinit toate așteptările CE legate de legile justiției (...). Nu am nici o emoție din punct de vedere politic că MCV-ul trebuie ridicat și va fi ridicat până în 8 decembrie și România din acest punct de vedere se va alinia statelor care pot intra, fără doar și poate, în Spațiul Schengen”, a menționat Kelemen Hunor, la RFI România.