"Cunoscându-l de atâția ani pe Victor Ponta, de la Tineret de când lucram împreună și visam să reformăm PSD-ul, în 2012 mi-a fost clar că doar eu mai doream acest lucru, după alegerile locale mai exact, când am văzut cum a stabilit candidații, mi-am dat seama că nu poate fi vorba de nicio reformă în următorii patru ani. Victor Ponta e un luptător. După ce își rezolvă, în instanță problemele, va fi un actor politic important și în PSD veți vedea că va reveni. Nu e un politician care să renunțe ușor la luptă", a spus Cătălin Ivan.
În acest context, europarlamentarul a subliniat faptul că, pentru prima dată în istoria sa, PSD se află "în derivă", nemulțumirea membrilor fiind legată și de faptul că nu a fost realizată o analiză, după pierderea alegerilor prezidențiale, în cadrul unui congres.
"După un test electoral important și cel mai important îl reprezintă alegerile prezidențiale, automat ai un congres, în primul rând, pentru a face o analiză. Nemulțumirea partidului este legată de faptul că nu s-a făcut o analiză. La primul CExN s-a vorbit de un congres în decembrie sau în martie. S-a ales în martie. A fost transformat apoi în Consiliu Național și s-a mutat apoi în noiembrie și, acum, încă se mai discută dacă va fi în noiembrie sau nu. Este pentru prima dată, în istoria lui, când este în derivă. Merge cu guvernarea, dar nu are un proiect de stânga, o conducere legitimă, și președintele și președintele executiv sunt cu probleme. Vom avea un provizorat până la congres", a mai afirmat Cătălin Ivan.
Pe de altă parte, Ivan l-a criticat pe liderul UNPR, Gabriel Oprea, pentru declarațiile sale potrivit cărora Rovana Plumb este liderul coaliției de guvernare, iar Victor Ponta este doar prim-ministru.
"Ieri a ieșit total nefericit acest Gabrel Oprea să spună că Rovana Plumb e liderul coaliției. Păi după ce a șantajat PSD-ul că îl susține doar pe Victor Ponta, după ce a participat la toate ședințele BPN fără să aibă nicio calitate. Eu nu îi găsesc vreo vină lui Gabriel Oprea că participă. E clar că nu vine nevinvitat, e vina celui care îl invită", a mai spus Ivan.
Întrebat dacă în ipoteza în care ar ajunge președintele PSD, l-ar invita pe Gabriel Oprea la ședințe, Ivan a răspuns:
"Nu, pentru că sunt discuții interne care țin de viața internă de partid. Este vorba despre faptul că în partid există o anumită iritare de prezența lui Gabriel Oprea și din cauza acestui șantaj pe care pare că îl face. Gabriel Oprea este vicepremier, are grupul parlamentar și e în Parlament datorită PSD. Susținerea pe care Gabriel Oprea o dă, acum, PSD-ului e o obligație pe care o are (...) Parteneriatul se încheie în 2016. Șantajul 'să fim pe listă, să nu fim pe listă, să susținem, să nu susținem Guvernul' - Gabriel Oprea nu are cum să nu susțină Guvernul. Rovana Plumb nu avea nevoie de declarația, de ieri, a lui Gabriel Oprea. Rovana Plumb este un membru de partid vechi, are toată susținerea de care avea nevoie. Abia această declarație îi creează o vulnerabilitate și nu avea nevoie. Gabriel Oprea putea să tacă și era foarte bine".
În ceea ce privește alegerile locale și generale, din 2016, europarlamentarul a precizat:
"Și sper și cred că vom merge separat de UNPR".
Pe de altă parte, Ivan a criticat faptul că aceiași liberali au votat Legea privind Codul Fiscal și după cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de act normativ, au făcut apel "la responsabilitate".
"E o inițiativă foarte bună. Guvernul a avut o inițiativă, a susținut-o în Parlament, după parlamentarii au votat-o în unanimitate și s-a dus la președinte. Practic, un singur om zice 'nu' unei inițiative votate. Dacă liberalii au votat-o, în urma unei dezbateri, nu este corect și nu este democratic. Pe mine mă intrigă atitudinea liberalilor: se dezbate în Parlament, votează în Parlament, sunt de acord cu inițiativa și acum, când președintele Iohannis cere clarificări, fac apel la responsabiltate", a mai declarat Cătălin Ivan.