Analistul politic Iosif Boda a vorbit despre criticile care îi sunt aduse noului premier Dacian Cioloş, explicând că pune aceste atacuri pe seama faptului că preşedintele Klaus Iohannis "nu a tăiat unde trebuia să taie".
Boda a explicat: "Dacian Cioloş e făcut responsabil de toate. E prea devreme. Poate fi geniu şi dacă îi decapitezi intelectul, buna lui credinţă, interogându-l cu al cui nepot sau verişor este....am destui verişori pe care nu i-am văzut şi cu care nu am vorbit la telefon niciodată.
De ce este atacat domnul Cioloş? Pentru că domnul preşedinte nu a tăiat unde trebuia să taie, imediat după ce a ieşit preşedinte. Eu nu voi putea fi împotriva PSD sau pentru el, e o organizaţie privată, nu te ia nimeni cu arcanul, te înscrii voluntar. Dar domnul Ponta nu a lăsat nici să delege cuiva funcţia de prim-ministru. Eu aş fi cerut atunci înlocuirea...inclusiv pe ideea coaliţiei. Era mai bine decât să i se ia tot aerul omului acesta, preşedintelui. El trebuia să cupeze.
L-am văzut şi pe Ludovic Orban, ca om, ca politician, îmi place...e vertical. Sunt de acord cu el că ar fi fost bine ca Iohannis să meargă la Sănătate, la Educaţie şi la Cultură, a doua zi, la investiţia noilor miniştri. Klaus Iohannis a fost la Interne, MAE şi la Apărare; sunt cele trei zone în care preşedintele e cel mai relevant...aici îşi are sediul şi în materie de Constituţie.
Trebuie să ne definim: fie republică parlamentară, fie prezidenţială.
(...) Ideea metodelor, regulilor, nu îmi dau seama de ce nici măcar liberalii nu insistă pe ideea că legea e o invenţie şi o valoare liberală. Dacă tu îţi găseşti mereu ascunzişuri, de aceea am făcut referire şi la Iohannis, putea face orice după câştigarea alegerilor. PSD era demoralizat, era un aparat de stat imens. Victor Ponta a pierdut 20%: pornise cu 10 în plus şi a ajuns cu aproape 10 în urma lui Klaus Iohannis.
Prefer un om radical care să ia măsuri decisive, chiar dacă anumite chestiuni nu vor ieşi exact aşa cum şi-a dorit, decât să laşi prea multă lâncezeală. În teoria deciziilor se spune că decât o lipsă de decizie, mai bine o decizie proastă", a spus acesta.
Analistul politic a revenit asupra ideii, analizând situaţia în care se află principalele două partide politice şi şansele pe care acestea le au la viitoarele alegeri.
Boda: "Pe Vasile Dâncu l-aş scoate momentan din jocurile de partid. El poate fi cum a fost în PSD, un rebel. El era în conflict ideologic, aşa cum o făceam şi eu, dar nu cu elocinţa sa. Avea la dispoziţie informaţii care să cartografieze România. Am speranţe că cei doi vor fi compatibili, el şi Cioloş. Dâncu e un om care ştie să taie acolo unde trebuie tăiat.
Dacă lucrurile merg aşa, PSD câştigă alegerile parlamentare şi electorale de la anul. De ce? Structura lor e elaborată de mai multă vreme, se mişcă de la sine. Situaţia precară din punct de vedere economic şi calitatea vieţii nu îl atrag pe omul de rând spre dreapta. Nu ţara este săracă, noi suntem săraci, populaţia. Ţara e foarte bogată. Depinde de ce se întâmplă cu Dragnea. El ar putea să dea peste cap partidul în sens bun. Îl poate duce până la un punct, după care să se retragă.
PNL-ul pare a fi o frunză în vânt. Eu nu sunt de acord cu Crin Antonescu că s-a retras: ai fost preşedinte, l-ai sprijinit pe Iohannis să vină la putere, deşi nu era clar dacă îl sprijină sau nu până la final. Toţi liberalii, inclusiv Tăriceanu, ar trebui să ajungă înapoi la matcă. Chiţoiu trebuie pus în discuţie de DNA şi să ajungă acolo unde sunt şi ceilalţi.
(...) Nu merg partide regionale. Vom fi foarte multă vreme blocaţi între PSD şi PNL. Nu văd alt partid, decât cu un efort teribil al premierului Cioloş, ajutat dar nu pe faţă, de preşedintele Iohannis.
Dacă va continua aşa, Traian Băsescu va câştiga tot mai multă popularitate. Atinge zona lui Vadim şi a lui Dan Diaconescu, dar are şi câţiva oameni intelectuali. El are aceeaşi problemă ca şi celelalte partide: nu apar oameni tineri, din păcate. Are perfectă dreptate Cozmin Guşă, în ce priveşte tipologia unui personaj liberal care să aibă tăria necesară...trebuie. Pledez pentru cei câţiva oameni şcoliţi în jurnalism.
Tinerii au ieşit pe stradă dar, ca orice minune, a durat doar trei zile. Sigur, unii pot ajunge la Primăria unei comune, nu a unui oraş. În oraş, singurul care avea mari temeri de a vota unul de la PNL sau PSD, este Bucureştiul. Nu are păstorul, nu are omul care să fi ieşit în relief până acum. Aş vrea ca ce ţine de Bucureşti, metrou, radet, să ţină de Bucureşti. La fel şi Otopeniul.
Societatea civilă se poate compromite dacă oamenii propuşi de ea în guvernul Cioloş vor da chix. Strada are reticenţe la o serie de ONG-uri, despre care ştiu că au primit sponsorizări din anumite zone", a încheiat Iosif Boda.