„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar la 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii. Acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis că 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la ministerul Justiţiei, în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.
Și președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat joi că că există două repere în legile care privesc DNA și că este la latitudinea legiuitorului să stabilească această sumă.
"Curtea Constituțională spune că legiuitorul este cel care va stabili acest prag. Avem două repere: infracțiunea de abuz în serviciu, ca să fie de competența DNA, trebuie să aibă un prejudiciu, mă refer la abuz în serviciu cu prejudiciu, de peste un milion de euro, iar tot în legile care privesc DNA există infracțiuni grave de la 600.000 de euro în sus. Acestea sunt cele două repere pe care le avem", a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că stabilirea pragului se poate face atât prin proiect de lege, cât și prin ordonanță de Guvern.
Întrebat despre pragul la abuzul în serviciu, președintele Iohannis, aflat în vizită de stat în SUA, a spus că nu și-a revizuit punctul de vedere și ''așteaptă cu mare interes deznodământul''.
''Eu m-am exprimat la această chestiune și nu mi-am revizuit punctul de vedere, dar cu siguranță specialiștii în Drept vor dezbate această chestiune și, după cum se aude, și din partea Guvernului vor veni propuneri. Aștept cu mare interes deznodământul'', a spus șeful statului.
Curtea Constituțională a decis, zilele trecute, că este la latitudinea Parlamentului să impună un prag în cazul abuzului în serviciu, după ce a discutat excepția de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că în cazul infracțiunii de abuz în serviciu se va stabili un prag valoric "rezonabil", în urma unor dezbateri la care vor participa specialiști în drept și reprezentanți ai societății civile.