"Doresc, în numele meu personal și al României, să prezint poporului american și reprezentanților săi urările cele mai calde și felicitări cu ocazia zilei independenței Statelor Unite ale Americii. Declarația de Independență adoptată de Congresul Continental continuă să servească drept sursă de inspirație și azi. În acest document a fost prezentată pentru prima dată concepția celor mai nobile idealuri și aspirații, afirmarea drepturilor omului la viață, libertate și căturarea fericirii. Sunt foarte bucuros să mă aflu aici pentru a aniversa această zi atât de importantă pentru SUA", a spus Klaus Iohannis.
Președintele României a ținut să sublinieze importanța mediului înconjurător, folosind cuvintele lui Grigore Antipa, și a susținut că parteneriatul strategic ar trebui aprofundat și în acest domeniu.
"Aș dori să amintesc, în contextul atenției pentru mediul înconjurător, cuvintele vizionarea ale marelui savant Grigore Antipa și citez: 'Omul poate stăpâni natura cât timp ține seama de legile ei'. Frumusețea cu care România și SUA au fost înzestrate și dragostea ambelor națiuni pentru natură reprezintă premizele să aprofundăm parteneriatul strategic și în acest domeniu, orientat spre viitor. România dă o înaltă apreciere relației cu SUA, având la bază valorile împărtășite ale libertății, democrației și statului de drept. SUA reprezintă pentru România un garant al securității sale, un aliat solid și un partener de nădejde, de care ne leagă un atașament puternic față de unitatea și soliditatea familiei euroatlantice", a spus șeful statului.
Potrivit acestuia, un "etalon incontestabil al excelentei cooperări" dintre România și SUA îl reprezintă inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, punctând faptul că în cadrul summitului NATO de la Varșovie trebuie să se decidă în privința consolidării apărării colective.
"Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu. În acest an am continuat să-l întărim împreună și să-l diversificăm pentru a servi cât mai bine intereselor comune. Cooperarea bilaterală în domeniul apărării și securității a atins un nivel fără precedent. Am dus împreună la bun sfârșit proiectul strategic de apărare antirachetă de la Deveselu, un etalon incontestabil al excelentei cooperării româno-americane. Ne vom respecta angajamentele luate în cadrul NATO cu privire la securitatea colectivă și vom continua să cooperăm cu SUA. Summitul NATO de la Varșovia va trebui să ia decizii importante privind consolidarea apărării colective, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeași colaborare susținută și privilegiată cu SUA, alături de alți aliați, în transpunerea în realitate a deciziilor summitului", a conchis Klaus Iohannis.