”Oficial, prin actul de numire, aţi intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existenţa statului de drept. Un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare, magistraţii au contribuit în mod substranţial”, a arătat Iohannis.
Preşedintele a menţionat că ”garantarea independenţei justiţiei şi statului de drept precum şi sprijinirea luptei anti-corupţie reprezintă priorităţi ale mandatului său, pe care le va reafirma cu fiecare ocazie”. Iohannis a adăugat că doreşte să exprime unele aşteptări pe care nu doar el, ca şef al statului, le are, ci cei mai mulţi dintre români le au, aşteptări ”care descriu câteva repere ale activităţii în justiţie”.
”În primul rând, independenţa justiţiei, care este esenţială. Dumneavoastră veţi fi chemaţi să realizaţi, concret, acest principiu, în întreaga activitate şi în conduita extra-profesională (...) Independenţa poate fi golită de conţinut, dacă legea nu este aplicată egal, tuturor, indiferent de funcţie, poziţie, avere sau statut social”, a apreciat șeful statului.
Klaus Iohannis a menţionat şi ultimul reper, şi anume responsabilitatea magistratului, ca un ”corolar al activităţii sale”, care trebuie să devină un principiu de conduită şi un mod de viaţă”.
”Îmi doresc să nu uitaţi niciodată că justiţia este, ca şi noi toţi, în slujba cetăţeanului, în paralel cu principiile independenţei, echidistanţei, responsabilităţii. Să nu uitaţi că în faţa dumneavoastră se afă oameni şi întotdeauna, când lucraţi cu oameni, este nevoie de respect şi deferenţă”, a afirmat Klaus Iohannis.
La evenimentul de la Palatul Cotroceni au participat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, preşedintele CSM, Marius Tudose, ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mai multe pe Mediafax.