UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs la Consilul Județean Harghita.
"Din câte știu eu, au trecut mulți ani de când un președinte a pășit aici într-o vizită oficială. Am ținut în mod special să vin aici pentru a vă cunoaște. După cum probabil ați aflat deja, agenda de astăzi cuprinde mai multe acțiuni și sunt sigur că aerul de aici și decorul natural deosebit, dar mai ales oamenii, mă vor face nu numai să-mi amintesc cu plăcere de întâlnirea de astăzi dar și să mă reîntorc aici", și-a început șeful statului alocuțiunea.
"Am venit să vă ascult cu foarte mare atenție. Sunt sigur că doar prin dialog și un parteneriat autentic, nu unul mimat, între reprezentantții de la centru și cei locali pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpinați. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleșilor locali din Harghita și Covasna. V-ați constituit într-un liant între majoritate și minoritate și ați reușit să creați o punte între actul decizional local și cel central", a continuat acesta.
Președintele a subliniat că, de prea multe ori, din păcate, realitățile din județele Harghita și Covasna sunt interpretate într-o manieră care dezbină, care nu face decât să accentueze diferențele și să promoveze ostilitate: "Intoleranța, respingerea celor de altă etnie, sunt căi sigure pentru blocarea evoluției atât a comunităților, cât și a țării în ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunități nu este de natură să favorizeze progresul".
El a amintit de momentele istorice în care implicarea comunității maghiare a ajutat la dezvoltarea statului român.
"În istoria post-decembristă avem suficiente momente în care dezvoltarea statului s-a bazat și pe susținerea primită din partea reprezentanților comunității maghiare, al căror sprijin pentru parcursul european și nord-atlantic al României, spre exemplu, este de necontestat. Contăm în continuare pe o contribuție la fel de semnificativă și la actualul efort de reconsolidare a proiectului european. Reușita acestui demers depinde de capacitatea statelor membre de a reconfirma adeziunea la principiul statului de drept și la valorile democratice potrivit cărora o majoritate politică își folosește puterea nu pentru a dicta, ci pentru a căuta armonizarea deciziilor în beneficiul tuturor", a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României a scos în evidență, în timpul discursului său, și potențialul de dezvoltare al județelor Harghita și Covasna, mai ales în ceea ce privește turismul: "Judeţele Harghita şi Covasna au un potenţial de dezvoltare deosebit. Sunt foarte multe sectoare şi domenii de activitate în care merită investit. Sunt monumente istorice care oferă o coloratură aparte regiunii, sunt staţiuni balneoclimaterice de importanţă naţională, sunt rezerve de ape minerale care merită exploatate. Totodată, sunt multe zone folclorice şi etnografice care trebuie conservate, întrucât au o capacitate formidabilă de a atrage turişti români şi străini. Este un semn bun faptul că, în 2016, numărul de sosiri turistice a fost aproape dublu față de anul 2015, însă ponderea turiștilor străini este încă mult sub media națională".
Klaus Iohannis a subliniat că existe și restanșe în aceste zone, precum modernizarea infrastructurii rutiere și decalajele din plan economic privind atragerea investițiilor.
"Există, ca peste tot în țară, și restanțe. Infrastructura este una dintre ele. Modernizarea infrastructurii rutiere, bunăoară, este o condiţie esenţială pentru dezvoltarea zonelor urbane şi rurale, dar şi pentru creșterea atractivității turistice și, la modul general, economice a regiunii. Ar fi mare păcat ca o zonă cu un potenţial turistic atât de mare să rămână neconectată la restul ţării Sunt la curent cu realitățile economice și demografice ale zonei, precum și cu dinamica resurselor de muncă. În plan economic, de exemplu, Harghita și Covasna au decalaje semnificative în atragerea investițiilor. Sunt convins că există exemple de bună-practică și soluții economice locale. Trebuie să promovăm o cât mai mare deschidere către utilizarea fondurilor europene și atragerea de investiții străine, care să dinamizeze dezvoltarea principalelor sectoare economice", a declarat șeful statului.
"Un aspect pozitiv care mi-a captat atenţia este capacitatea de clusterizare a judeţelor Harghita şi Covasna. Salut inițiativele locale în acest sens şi mă bucur că s-a înţeles faptul că instrumentul strategic în procesul inovării şi al obţinerii de performanţă economică este capacitatea de colaborare în domenii cheie. Este esențial să susținem rolul întreprinderilor mici și mijlocii în economia locală, iar prin proiectele clusterelor să putem atenua decalajele care există atât la nivel regional, cât și la nivel național", a conchis Iohannis.
UPDATE: Klaus Iohannis a ajuns la Consiliul Județean Harghita în jurul orei 10.00, acolo unde a declarat că urmează să discute despre problemele oamenilor din județele Harghita și Covasna.
"Am venit aici pentru a vedea care sunt problemele oamenilor. Sunt convins că la sfârșitul zilei voi ști mai multe despre județele Harghita și Covasna, despre oamenii de aici", a declarat șeful statului.
Întrebat ce se întâmplă cu proiectul de lege privind statutul minorităților locale, care se află în dezbaterea Parlamentului de nu mai puțin 12 ani, președintele României a răspuns că acest lucru arată că "Parlamentul dezbate profund".
"Au trecut mulţi ani de când un şef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două judeţe din centrul ţării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională", a spus săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, citată de agerpres.ro.
Şeful statului va participa, cu această ocazie, la o dezbatere cu autorităţile locale, care va avea loc la Consiliul Judeţean Harghita în Miercurea Ciuc.
La dezbaterea "Coerenţă şi transparenţă - exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna" vor participa aproximativ 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale din cele două judeţe, iar evenimentul se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administraţia locală, pe identificarea domeniilor cu potenţial de dezvoltare în această zonă, dar şi pe modul în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ în această zonă. Şeful statului va merge şi la Catedrala Episcopală Ortodoxă "Sfântul Nicolae" şi Complexul Monahal Şumuleu-Ciuc. "Preşedintele îşi doreşte să sublinieze încă o dată importanţa pe care o acordă încurajării tradiţiilor, respectării drepturilor şi libertăţilor prevăzute de Constituţie când vorbim despre libertate religioasă, dar şi dezvoltarea parteneriatului între autorităţile locale şi culte în domenii precum cel cultural, social şi educaţional", a afirmat Mădălina Dobrovolschi.
Preşedintele Iohannis va vizita şi căminul "Sfântul Ştefan" din Miercurea Ciuc, unde va avea şi o întâlnire cu meşteşugari, întreprinzători şi producători autohtoni. De asemenea, şeful statului va vizita fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, cu tradiţie în îmbutelierea apei minerale.
Tot marţi, preşedintele Iohannis va merge în municipiul Sfântul Gheorghe din Harghita, unde va avea o întâlnire cu reprezentanţii clusterelor, asociaţiilor profesionale şi incubatoarelor din zonă pentru a discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii din zonă.
În aceeaşi zi, şeful statului va participa la ceremonialul militar organizat la Mausoleul de la Mărăşti, în judeţul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la bătălia care a avut loc în această localitate.