Redăm, în continuare, cele mai importante declarații ale președintelui în exercițiu:
"Prima data, despre alegeri: sunt foarte multumit si multumesc romanilor care au venit in numar mare la vot. Multumiri speciale Diasporei, care s-a mobilizat intr-un mod exemplar. Noul Guvern a organizat impecabil partea care revine Guvernului in organizarea alegerilor, nu am avut incidente notabile in cursul zilei de duminica. Alegerile au fost o victorie pentru mine, o infrangere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al PSD in primul tur, in ultimii 30 de ani. Acest PSD care, de 30 de ani, e o piedica in dezvoltarea Romaniei. In ultimii 3, au reusit sa ne duca intr-o stare de aproape disperare. PSD a guvernat cras impotriva romanilor", a spus Klaus Iohannis.
"Au atacat firmele private, tot ce a functionat in Romania. Dar romanii le-au dat cateva lectii pesedistilor. Asa ajungem la ce s-a intamplat mai recent. Suntem in curs de realizare a Romaniei normale. Primul pas semnificativ s-a facut la 26 mai. Parlamentul a spus STOP guvernarii pesediste. Pana si Parlamentul nu i-a mai rabdat. Duminica, romanii au spus clar ca nu mai vor PSD", a explicat Iohannis.
"Despre mine, am dovedit ca stiu sa lupt impotriva PSD-ului si ca am facut acest lucru cu folos, am dovedit ca pot sa reprezint Romania in lume", a mai spus Iohannis.
"Despre dezbatere: asta e o conferinta, nu asta e dezbaterea. De ce nu accept una cu candidata PSD-ului. Doamna Vasilica Viorica Dancila, fost premier, dat jos prin motiune de cenzura, a fost parte activa a tuturor marlaniilor pesediste, a fost foarte activa cand a fost vorba sa faca zid cu guvernul impotriva unor persoane cu probleme penale pentru ca asta a fost usor de vazut, a fost o persoana foarte activa in a guverna impotriva romanilor. E reprezentanta unui partid anti democratic, care a guvernat impotriva romanilor si acum, in campanie, mimeaza candidatul democrat si se astepta sa fie tratata cu mare respect de toata lumea. Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoana care reprezinta tot ce e mai rau in politica din Romania. Nu pot sa legitimez comportamentul mizerabil al PSD acceptand o dezbatere cu candidata sa. Imi doresc o Romanie fara PSD in functii de conducere. Eu lupt pentru o Romanie normala. In conceptul meu, nu e loc pentru o dezbatere cu un astfel de candidat. Inteleg perfect dorinta de a avea o dezbatere cu candidatii din turul 2. Voi organiza eu o dezbatere asezata, saptamana viitoare, marti seara, la care vor fi invitati sa dezbata, cu mine, mandatul pe care l-am incheiat, voi invita politologi, formatori de opinie, jurnalisti. Va fi o discutie deschisa, asezata, pe placul romanilor", a mai spus Iohannis.
Intrebari din partea presei:
Ati avut un mandat plin de crize politice. Acum, dupa 5 ani, ce regretati?
"Regret ca nu am putut sa terminam mai repede faza pesedista. Romania a pierdut oportunitati in plan international, european, dar si oportunitati economice care au fost ratate din cauza felului in care PSD a guvernat. Au fost ani complicati pentru Romania. Am reusit, in acesti ani, sa tin Romania pe linia clara euro-atlantica, am evitat crize profunde in Romania si mi-as fi dorit sa am ocazia sa lucrez cu un guvern care sa duca Romania inainte", a spus Iohannis.
Cum arata vacantele in care ati plecat si cum arata o saptamana de munca la Cotroceni?
"Arata diferit. Incepe luni si se termiva vineri sau sambata. In chestiunea vacantelor, e foarte interesant ca lumea a urmarit cu drag cum presedintele lor reuseste sa rupa cate o zi. Am fost plecat, in total, in 5 ani, in trei vacante. Chiar daca am fost plecat, am lucrat. Nu exista concediu pentru presedinte. Si cand am plecat in vacanta, mi-am luat mapa cu actele, cu pixul si am lucrat pe documente, de pe telefon tot timpul. Din pacate, in ultimii doi ani, nu am mai avut vacante pentru ca am stat sa pazesc Romania de pesedisti", a spus Klaus Iohannis.
Legat de situatia abuzurilor de la DNA cand Kovesi era sef acolo. De ce nu ati sanctionat in mod public abuzurile? De exemplu, cazul Negulescu.
"Lupta anticoruptie e necesara si importanta. Am laudat activitatea DNA. Eu voi sprijini clar, ferm si declarat lupta anticoruptie. Daca au fost abateri acolo, nu mie mi se aduc aceste lucruri la cunostinta, ci Inspectiei Judiciare si CSM-ului. Nu se discuta la nivel de Administratie Prezidentiala", a spus Iohannis.
De ce ati numit-o pe Dancila premier?
"N-am banuit ca e asa. Am banuit ca la Bruxelles a vazut cum functioneaza o democratie. Recunosc, e o mega dezamagire pentru mine aceasta evolutie spre un ministru antidemocratic care a guvernat impotriva romanilor. Din acest punct de vedere, ca rezultat final, imi pare rau. Insa, la momentul respectiv, a fost o majoritate puternica pesedista in Parlament. Eu am declarat ca voi face alt fel de politica, ca voi respecta litera si spiritul Constitutiei. Nu am prevazut evolutia ulterioara", a explicat Iohannis.
Ce s-a schimbat din 2014 pana acum?
"Nu l-am acuzat pe Ponta atunci de comportament antidemocratic si pot sa spun ca, in comparatie cu Dancila, Ponta a fost chiar un politician rezonabil. Stilurile lor sunt foarte diferite. Ponta si-a trimis atunci echipa de campanie peste ai mei. A venit cu niste pretentii nenegociabile. Nici asa nu se putea face dezbaterea. Am acceptat atunci doua dezbateri care nu m-au ajutat, iar pe el nici atat. Lucrurile sunt foarte diferite. PSD s-a schimbat mult in rau de atunci si cred ca eu nu m-am schimbat mult in rau, poate chiar un pic in bine", a spus Iohannis.
Va considerati prezedintele tuturor romanilor, adica si al celorlalti candidati?
"Da. Am spus ca vreau Romania fara PSD, fara politicieni PSD in functii de conducere, asta nu inseamna ca sunt impotriva votantilor PSD. Lupta politica pe care o duc nu e impotriva simpatizantilor PSD, ci a partidului. Aici trebuie sa facem diferente foarte clare. Am dovedit ca sunt presedintele tuturor romanilor, dar nu al tuturor politicienilor din Romania", a raspuns presedintele in exercitiu.
Daca veti fi reales, veti sustine organizarea de alegeri anticipate?
"Eu si cu PNL am fost primii care am spus da, anticipatele sunt cea mai buna varianta pentru a rezolva impasul politic. Raman la asta si spun clar: da, anticipatele sunt cea mai buna solutie", a spus Iohannis.
Regretati afirmatia "Ghinion pentru profesorii care nu au reusit sa stranga bani pentru case"?
"Sper sa nu se fi simtit nimeni jignit atunci, nu a fost intentia mea. Casele nu sunt o vulnerabilitate. Dancila e prost informata. Nu sunt 6, sunt 5 case, una a fost eliminata. Aceasta problema a aparut cand am aparut eu in politica. Mi-a fost creata de PSD. Va dati seama cata inventivitate la ei daca, de atunci, cu asta au iesit. Sunt om cinstit, le-am cumparat in mod legal. Parca zicea Dancila ca as fi si eu un fel de penal... Nu am avut niciodata un dosar penal in sensul sa fiu cercetat penal. Nu am absolut nimic de ascuns", a spus Iohannis.
Ar trebui sa ramana Arafat, dupa aparitia filmului la 4 ani de la incendiul de la Colectiv?
"Filmul a fost cutremurator, m-a rascolit. Cand a fost incendiul, am aflat imediat si am venit a doua zi la fata locului, am vizitat victimele in spital. Tragedia m-a marcat profund. Daca abia acum a aparut filmul, e clar ca trebuie analizat. Sper sa se faca lumina. In ce priveste pe Arafat, Orban si echipa vor face o analiza si vor da un raspuns", a spus Iohannis.
"Doresc sa construiesc o Romanie normala, am reprezentat si reprezint bine Romania, am adus pe toti liderii europeni in inima Romaniei si le-am aratat fata frumoasa a tarii, pentru mine, justitia romaneasca trebuie sa fie una dreapta, sunt convins in Romania ca hotii trebuie sa stea la puscarie, nu in fruntea statului", a mai spus Iohannis.
Intr-o lume fara PSD, ce trei probleme mari au romanii?
"Problemele mari sunt cele pe care le au europenii: isi doresc o viata sigura, un venit sigur, sa fie aparati, sa traiasca intr-o tara in care le sunt protejate drepturile. Sunt chestiuni si legate de cum functioneaza spitalele, scolile, Jandarmeria care trebuie sa-i apere, si nu sa-i atace la un miting pasnic. In ultimii 5 ani, Romania s-a schimbat. S-a schimbat foarte mult felul in care se manifesta societatea civil", a spus Iohannis.
La 30 de ani de la Revolutie, cine a fost cel mai bun presedinte?
"Prefer sa faca romanii aceasta evaluare. Eroii alegerilor sunt alegatorii. Ii las pe ei sa-si spuna cuvantul", a raspuns Iohannis.
In mandatul dvs. a ramas un moment neelucidat, semnarea demiterii lui Kovesi. I-ati cerut demisia?
"Am avut mai multe discutii cu ea, ultima cand am felicitat-o pentru preluarea pozitiei de procuror-sef european. In rest, astfel de discutii nu se fac publice. A fost un moment greu cand am semnat acel document. A fost un moment de care Romania nu a avut nevoie", a spus Iohannis.
Intr-o intalnire avuta cu liberalii, le-ati spus ca nu-i veti mai lasa de capul lor. Cum va veti implica?
"Avem un guvern al Romaniei. Recunosc, le-am spus asta pentru ca, in opinia mea, e benefica colaborarea stransa intre presedinte si Guvern", a spus Iohannis.
Daca Dancila ar fi aici, ce i-ati spune?
"Vi se pare arogant daca spun ca nu as intreba-o nimic?"
Dar electoratului PSD?
"Draga electorat pesedist, e bine asa? Nu. Atunci alege Iohannis. "
Care e cea mai mare realizare a mandatului dvs.?
"Ultima. Respectiv inlocuirea puterii pesediste cu una pentru romani, care e sublimata in guvernul Orban".
Ieri, șeful statului a respins ferm, într-o postare pe Facebook, o eventuală dezbatere cu Viorica Dăncilă în turul doi al prezidențialelor, susținând că ”nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile”.
Șeful statului a precizat că va dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă.