"Este o moştenire greu de depăşit, dar există semne că ţara încearcă să ia un nou start" în această luptă care durează de ani de zile, aprecia sâmbătă pe site principalul post american noncomercial, fostul National Public Radio.
Kövesi - în vârstă de 41 de ani, o fostă vedetă la baschet în adolescenţă, cu o reputaţie solidă în lupta cu corupţia care afectează ţara de la căderea comunismului în urmă cu 25 de ani - declară pentru NPR că moştenirea tatălui ei procuror şi credinţa ei ortodoxă o inspiră în căutarea dreptăţii.
Ea a mai declarat, la Bucureşti, pentru Soraya Sarhaddi Nelson de la emisiunea "Parallels" a postului american, că agenţia pe care o conduce a trimis 890 de inculpaţi în judecată, inclusiv foşti miniştri, parlamentari şi chiar pe fostul frate al fostului preşedinte Traian Băsescu, dar şi pe şeful unităţii de investigaţii pentru crimă organizată şi terorism.
De asemenea, unul dintre cazurile puternic mediatizate, în care sunt investigaţi nouă foşti membri ai Guvernului, vizează vânzarea unor licenţe de software către şcoli româneşti, a mai declarat procurorul-şef DNA, precizând că cele aproape 200 de milioane de dolari confiscate de tribunale în cazurile investigate de DNA reprezintă de peste şapte ori bugetul anual al instituţiei.
"Este încurajator pentru poporul român să vadă că acţionăm, că autorităţile funcţionează bine", afirmă Kövesi, adăugând că "acest lucru conduce la o consolidare a încrederii în instituţii şi încurajează totodată şi mai mulţi oameni să depună plângeri".
Şefa DNA recunoaşte faptul că flagelul corupţiei este "profund înrădăcinat în mentalitatea românească", subliniază postul. Atât ea, cât şi alţi reprezentanţi ai luptei împotriva corupţiei sunt de părere că această atitudine s-a dezvoltat în anii de după căderea comunismului, o perioadă în care aplicarea legii era slabă şi existau numeroase posibilităţi ca politicienii şi oamenii de afaceri să facă bani de pe urma trecerii la ecomia de piaţă, adaugă NPR.
"În perioada de tranziţie corpurile care aplicau legea erau slabe şi până poliţiei îi era frică să iasă pe stradă", declară pentru NPR Monica Macovei, europarlamentar şi o activistă anticorupţie vocală. În opinia sa, un sistem judiciar şi direcţia condusă de Kövesi - independente - îi obligă pe politicienii români să fie mai "responsabili", un lucru pe care publicul român îl cere ca pe o "răzbunare".
NPR scrie că mii de români au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte capitale europene în noiembrie, pentru a protesta faţă de proasta gestionare a votului în alegerilor prezidenţiale, după ce numeroşi expatriaţi români au fost împiedicaţi să-şi exprime opţiunea, în primul tur, la ambasadele din Paris, Londra şi Munchen, între altele. Aceste proteste au declanşat un val de simpatie faţă de Iohannis, în vârstă de 55 de ani, care l-a învins în turul doi pe premierul Victor Ponta.
"Sunt profund îngrijorată, dar nu vreau să-l dezamăgesc pe el sau pe oricine altcineva. Îi doresc să fie puternic şi să nu asculte de cei din partide, deci îi doresc să nu asculte aceste voci care vin din trecutul întunecat", declară Macovei referindu-se la Iohannis, adăugând că noul preşedinte şi-a asumat în scris zece măsuri privind eradicarea corupţiei şi asiguarea transparenţei.
Mulţi locuitori din Sibiu, oraşul natal şi al cărui primar a fost, cred că Iohannis poate reuşi, mai scrie NPR, citându-l pe pastorul luteran din oraş Kilian Doerr, care a declarat că atunci când etnicul german a fost ales primar, în urmă cu 14 ani, un şofer de taxi a spus că "acum putem lăsa toate uşile deschise, nimeni nu va mai fura nimic". «Ar putea să fie idealism, dar Doerr crede că în timpul lui Iohannis "corupţia şi deturnarea fondurilor publice nu vor mai fi permise"», comentează NPR.