"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 18 decembrie a.c., următoarele decrete:
• Decret privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2016;
• Decret privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016;
• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016", se precizează într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu o largă majoritate, proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016. Bugetul de stat a fost adoptat cu 309 voturi "pentru" și 13 "împotrivă", în timp ce bugetul asigurărilor de stat a fost aprobat cu 290 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" și 3 abțineri.
Singurii care au votat împotrivă au fost parlamentarii grupului ALDE, Liviu Dragnea criticându-i pe aceștia de la tribuna Parlamentului pentru votul dat ”împotrivă”. "Bugetul seamănă mai mult cu o mâncare de carne cu varză de Bruxelles", spunea preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Bugetul de stat a fost adoptat în procedură de urgenţă, fără ca Parlamentul să aducă mari modificări faţă de forma înaintată spre dezbatere de către Guvern, la sfârşitul săptămânii trecute. De altfel, comisiile de buget-finanţe ale celor două Camere au lucrat în acest weekend, în ritm alert, astfel încât plenul să poată da votul final miercuri, conform calendarului stabilit de conducerea Legislativului, potrivit Mediafax.
Mai exact, în doar șase zile, bugetul de stat pe 2016 a trecut testul Parlamentului. Au fost admise 22 de amendamente și 309 au fost respinse.
"Veniturile scad cu ceva mai bine de 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", declara, luni, premierul Dacian Cioloş, în fața plenului reunit al Parlamentului, adăugând că acestea "nu se pot compensa" cu creşterea economică, care este esitmată la 4% din PIB pentru 2016 şi care acoperă circa 9 miliarde lei.
Potrivit prim-ministrului, soluţia a fost "dificil de agreat într-un interval extrem de scurt", dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar la 2,95% ca derogare temporară de la obiectivul asumat şi prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.
Impactul majorării salariilor şi al relaxării fiscale este de 20 miliarde de lei.
În ceea ce privește veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2016, acestea sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii. Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentând rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale, notează Mediafax.
Veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.