UPDATE: Potrivit unui comunicat al Guvernului, Victor Ponta a participat la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE, organizat de Președinția luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene, la care a participat și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Pe de altă parte, potrivit unor surse oficiale, Victor Ponta i-a asigurat pe ambasadori de "stabilitatea guvernamentală", a transmis corespondentul Realitatea TV.
"Primul-ministru a exprimat susținerea României pentru obiectivele Președinției luxemburgheze, cu accent pe creștere economică, piața internă, migrație și consolidarea profilului global al UE, într-un context european marcat de multe provocări atât în plan intern, cât și in vecinătate.
Premierul a salutat acordul recent privind asistența financiară acordată Greciei, care demonstrează că UE are capacitatea de a găsi soluții și că Grecia are nevoie de UE, așa cum și UE are nevoie de Grecia.
În ceea ce privește situația economică din România, primul-ministrul Victor Ponta a prezentat principalii parametri macroeconomici, cu accent pe creșterea economică înregistrată (cea mai ridicată din UE în primul trimestru din acest an), pachetul de măsuri fiscale și noile propuneri care urmează să fie aprobate de guvern în ceea ce privește achizițiile publice. După semnarea programelor operaționale, prioritatea zero va fi implementarea acestora.
Referitor la migrație, a evidențiat faptul că România va acționa solidar și responsabil cu țările afectate și va participa la efortul comun. România asigură eficient protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Totodată, și-a exprimat speranța obținerii unui rezultat pozitiv în ceea ce privește aderarea României la Schengen în această toamnă.
În cadrul dejunului de lucru, a avut loc și un schimb de opinii cu privire la situația din vecinătatea estică, fiind reiterată susținerea parcursului european al statelor partenere, cu accent pe Republica Moldova și Ucraina. În ceea ce privește Republica Moldova, a fost evidențiată necesitatea formării cât mai rapide a guvernului, care să continue reformele și implementarea obiectivelor în raport cu UE", se precizează în cadrul comunicatului.
Nu se știe cine a inițiat aceste discuții. Este prima întâlnire pe care premierul Victor Ponta o are cu ambasadorii statelor Uniunii Europene, după ce s-a întors din Turcia, dar și după ce a dobândit calitatea de inculpat în dosarul în care este urmărit penal alături de Dan Șova.
Premierul Victor Ponta s-a prezentat, luni, la sediul DNA, procurorii anunțând că au pus în mișcare acțiunea penală față de acesta și că i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul "Turceni-Rovinari", unde este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Faptele de care a fost acuzat ar fi fost săvârşite în perioada 2007-2008, când Ponta a fost avocat.
Direcţia Naţională Anticorupţie a pus sechestru, luni, pe averea premierului.