O eventuală decizie a lui Liviu Dragnea de a se exclude de la șefia guvernului are mai multe precedente în politica internațională. Schimbând ceea ce e de schimbat, un exemplu ar fi fostul premier și candidat eșuat la președinție Jaroslaw Kaczynski, care este acum cel mai puternic om din Polonia, deși nu se află, formal, nici în fruntea guvernului, nici la șefia statului.
În 2015, Kaczynski a decis ca Andrzej Duda, un parlamentar european, să candideze la președinția Poloniei. Duda a câștigat scrutinul. Ulterior, PiS a câștigat alegerile și a format guvernul. Tot Kaczynski este cel care a ales-o pe Beata Szydlo pentru șefia guvernului.
Kaczynski conduce țara din biroul său simplu de parlamentar. În fiecare zi "poți vedea un șir lung de miniștri și vicepremieri care așteaptă o întrevedere. Îi ascultă pe toți, iar apoi ia o decizie", explică, sub adăpostul anonimității, un aliat al lui Kaczynski pentru Politico. Deciziile sale sunt finale.
Stilul acesta informal de conducere a țării ridică probleme pentru oficialii străini care se întâlnesc cu reprezentanți ai guvernului de la Varșovia deși știu că nu aceștia iau deciziile.
E clar că șefa guvernului, Beata Szydlo, nu ar supraviețui în funcție dacă ar cădea din grațiile lui Kaczynski. Cât despre președintele Duda, acesta "părea speriat", așa cum a declarat un omolog al acestuia pentru Politico, după o întâlnire bilaterală.
În rest, Kaczynski este în tot și în toate. El alege candidații PiS pentru alegeri, fie ele naționale sau europene, iar acordul lui este necesar pentru schimbările din ambasade, ministere sau chiar din presa de stat.
În iunie, Kaczynski a fost reales la președinția partidului, un post deținut din 2003, cu susținerea a 1.008 delegați. Șapte au votat împotrivă și unul s-a abținut. "Rezultatul acesta arată că există un fel de democrație aici", a glumit liderul, după vot.