Cele mai importante modificări pe care le aduce proiectul de lege:
- nu mai exista plafonul maxim al indemnizatiei de 3400 lei/luna;
- mamele vor primi indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturior nete primite in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, insa nu mai putin de 85% din salariul minim brut pe tara - eliminandu-se ISR-ul (indicele social de referinta care era in valoare de 50 de lei) din lege;
- se acorda indemnizatia pana la implinirea varstei de doi ani de catre copil;
- daca decid sa se intoarca, mamele vor primi stimulent de insertie in cuantum de 50% din indemnizatia minima (adica din 85% din salariul minim brut);
- nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Dacă va fi adoptat de deputați și promulgat de președintele Klaus Iohannis, proiectul ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016.
Reamintim că Executivul, prin vocea premierului Dacian Cioloș și a ministrului Muncii, Ana Costea, a anunțat că nu sunt bani pentru o eventuală eliminare a plafonului maximal privind indemnizația pentru creșterea copilului.
"Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocari bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să mearga peste 3%”, declara, săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate, Dacian Cioloş.
Asociația Mame pentru Mame, apel dur la Guvern pe tema indemnizației: Opriți acest abuz emoțional!
Reacțiile nu au întârziat să apară. PNL a criticat vehement declarația premierului.
''O sursă bugetară avută în vedere atunci când am formulat amendamentele o reprezintă bugetul naţional, iar dacă vorbim despre cum colectăm mai mulţi bani la buget pentru a finanţa proiecte strategice pentru România – ca de exemplu creşterea demografică – atunci o sursă bună ar putea fi reprezentată de recuperarea integrală a prejudiciului din dosarele de corupţie. Sunt foarte mulţi bani acolo, iar ANAF şi Guvernul ar trebui să se concentreze pe recuperarea lor. Sunt convinsă că se pot adopta foarte repede reglementările necesare, astfel încât recuperarea prejudiciilor să se facă mai rapid şi banii să fie folosiţi în mod real pentru dezvoltarea României'', afirma, luni, vicepreședintele PNL, Cristina Pocora, în cadrul unui comunicat de presă, citat de Mediafax.
Potrivit acesteia, dublarea alocaţiei pentru copii a fost doar o etapă.
''Creşterea natalităţii are nevoie, însă, de mai mult. În cadrul Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, am propus: eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului impus până acum, acordarea indemnizaţiei până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani, indemnizaţia se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită - indemnizaţia minimă este de 85% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată'', mai menționează deputatul PNL.