"Discutăm de faptul că există o inadecvare de comunicare, dar care atârnă într-o anumită măsură destul de greu. Ideea cu 22,% procente persoane decedate - ar prezenta un argument de activitate pozitivă pentru că e confirmată într-o revistă de specilatate, să spunem că nu neapărat ar reprezenta un argument foarte serios. Problema e alta: după ce se întâmplă o astfel de tragedie, venim cu explicații. Până la urmă sunt disfuncții care au generat zeci de victime. Nu numai rostogolirea capetelor ar reprezenta o satisfacție de o natură sau alta.
În condițiile în care se creează percepția de partea societății că încerci să ascunzi, să faci o prezentare a unei contra-realități, în momentul ăla oamenii simt. Tehnocratul trebuie să genereze încredere, să genereze acea superioritate a persoanei care e în control. Știe ce are de făcut, unde trebuie să acționeze, care sunt punctele sensibile și ce trebuie modificat. Ei sunt la început, nu poți să le pretinzi foarte mult, dar în relație cu un incident atât de grav sigur că seriozitatea strategiei...", a declarat Diaconescu.
În acest context, fostul ministru de Externe a acordat un sfat oficialilor, referindu-se la modul în care ar trebui să reacționeze în situații de criză:
"Fii foarte atent când pe un fundal de criză intri în arenă să explici. Gândește-te de 500 de ori ce ai de spus și cum te comporți în fața presei și gândește-te că vei avea jurnaliști extrem de incisivi. Am văzut multe momente ratate de politicieni în care, constrânși de inundații, incendii etc. au ieșit în față să reprezinte Executivul. Marea majoritate a lor nu au reușit să se ridice la nivelul așteptării. Când te pregătești să ieși să spui ce a făcut o instituție față de moartea a 60 de oameni, când îți asumi o astfel de prezență publică, gândește-te de 1.000 de ori dacă ești capabil de acest lucru, dacă poți să generezi încredere. Ca sfat".