Ion Iliescu a punctat faptul că, încă de la înființarea sa, Senatul a jucat un rol de "moderație, arbitraj și de temperare a celorlalte instituții ale statului", adăugând că nu susține ideea unui Parlament unicameral.
"M-am opus și mă opun intenției de a desființa Senatul sub pretextul eficientizării sistemului. Democrația nu este un societate pe acțiuni. Nu o poți analiza așa cum o faci cu un SRL. (...) A spune că desființăm Senatul și reducem numărul parlamentarilor din motive de economii bugetare este cea mai bună dovadă de refuz al democrației", a spus Iliescu, adăugând că și-ar dori să vadă în Parlament mai multe dezbateri "cu adevărat politice" pe teme de interes pentru români.
Fostul președinte a mai spus că se simte nevoia simplificării cadrului legislativ astfel încât cetățenii să ajungă să cunoască, în mai mare măsură, proiectele legislative aprobate de către Parlament.
"Senatul și Camera Deputaților nu sunt fabrici de legi, nu au o normă de producție legislativă. Multe dintre insatisfacțiile românilor vin din supra legiferare. Avem prea multe legi, prea puțin cunoscute și cu atât mai puțin aplicate sau respectate. De aici și nevoia simplificării și raționalizării cadrului legislativ. Senatul va avea în perspectiva schimbărilor administrative un rol și mai aplicat ca reprezentant al comunităților locale", a afirmat președintele de onoare al PSD.
Iliescu a mai spus că, în opinia sa, "rațional și corect" ar fi ca o dată la 10-15 ani Constituția să fie revizuită astfel încât să fie efectuate corecțiile necesare fără însă a afecta prevederile fundamentale, "cum este cazul celor care privesc sistemul bicameral".