Viorel Hrebenciuc a declarat că aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului reprezintă un moment de aducere în prim plan a valorilor care au stat la baza instituirii unei noi Camere a Parlamentului, la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a instituit bicameralismul în România.
Potrivit lui Hrebenciuc, prin înfiinţarea Senatului, România a intrat în categoria statelor democratice, el amintind că bicameralismul a dispărut în 1940, odată cu dictatura lui Ion Antonescu.
”Acest lucru mă face să constat că aveți 150 de ani de viaţă, dar numai 100 de ani de muncă. Nu ştiu dacă ăsta este destinul vostru”, a spus vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Hrebenciuc a mai declarat că această aniversare este un bun prilej de analiză a instituţiilor de bază ale statului român, el precizând că din 1989 a început să se contruiască un sistem nou, pe principii democratice, prin revenirea la sistemul bicameral.
Potrivit lui Hrebenciuc, ”viitorul aduce cu sine noi provocări, unele referitoare la oportunitatea reaşezării raporturilor dintre instituţiile fundamentale ale statului, în sensul sporirii eficienţei acesteia”.
”Am convingerea că determinant este nu numărul parlamentarilor sau al Camerelor Parlamentului, ci capacitatea acestei instituţii fundamentale de a reprezenta cel mai bine interesele cetăţenilor şi ale comunităților”, a spus Viorel Hrebenciuc.
”Mesajul meu către dumneavoastră, rerpezentanţii Senatului, este ca împreună să contribuim la consolidarea principiilor democratice care să contureze viziunea asupra României, în numele interesului naţional”, a mai declarat Viorel Hrebenciuc.
Viorel Hrebenciuc a spus că România trăieşte vremuri grele, fiind la graniţa dintre trei imperii, şi a arătat că în această perioadă trebuie să fie oameni de stat care să încerce să fie la înălţimea timpurilor pe care le trăim.
”Vă doresc şi ne dorim să fim cu toţii deasupra vremurilor pe care le trăim”, a adăugat Hrebenciuc.