"Avem în România foarte mulți oameni supuși riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. (...) Am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu domnul vicepremier Dîncu și cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze și bugetul național și fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, alte măsuri noi pe care le avem în vedere sau chiar și proiecte-pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care și-au dovedit eficiența și pe care vrem să le generalizăm. Este o schemă integrată care este organizată pe etape din viață, în așa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranță pentru cei supuși riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naștere și până la sfârșitul vieții", declara premierul Dacian Cioloș la ședința din 10 februarie.
Copii de până în 3 ani: creșe comunitare în orașe
Pachetul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, potrivit planurilor Guvernului, vor fi asigurate ecografii și screening medical la naștere, suplimente sociale pentru vaccinări, autoritățile se vor asigura că toți copiii primesc identitate.
"Sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix, precis și, din acest motiv, sunt copii care rămân fără identitate și care sunt excluși apoi din întregul sistem de sprijin și ne gândim să venim aici cu câteva soluții", explica Cioloș, la ultima ședință de Guvern.
Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creșe comunitare în orașe și instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale.
Rechizite, îmbrăcăminte pentru cei de 3-6 ani
În ceea ce privește grupa de vârstă 3-6 ani, măsurile propuse de Guvern vizează completarea programului "Fiecare copil în grădiniță" cu măsuri care să ajute la achiziția de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.
Reducerea abandonului școlar pentru grupa 6-18 ani
Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, așa cum a arătat premierul Cioloș, măsuri care să reducă abandonul școlar.
"Să extindem tot cu bani europeni programele 'A doua șansă' și aici ne gândim să extindem câteva programe care sunt localizate doar în câteva regiuni acum, cum este programul 'Teach for Romania' sau programul 'Învățător pentru România' sau programul 'Caravana medicală la sate', ambele programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinatate", afirma Dacian Cioloș.
16-24 ani, integrare pe piața muncii sau continuarea școlii
Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistență care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-și continue școala cu ajutorul programului "A doua șansă la școală". Se urmărește, de asemenea, revigorarea învățământului profesional și tehnic.
Program pentru bătrâni: "Bunicii comunității”, îngrijirea copiiilor
Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază și ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie. Premierul Cioloș anunța, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze "îmbătrânirea activă și, mai ales, recunoașterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social".
În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândește la un program numit "Bunicii comunității", prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face "într-un cadru organizat".