Guvernul va aproba astăzi, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru controlul judiciar, ă în vederea rezolvării problemei controlului judiciar aparute în urma unei decizii a Curtii Constitutionale.
"Domnul ministru Cazanciuc a prezentat proiectul sub forma de ordonanta de urgență, ca sa nu intrăm în vacanță parlamentara, privind modificarea Codului de procedura penala in urma deciziei Curtii Constitutionale referitoare la controlul judiciar. O adoptam astazi, intra in vigoare si nu mai este niciun fel de problema", a declarat Victor Ponta, la începutul ședintei de Guvern de miercuri”, a spus Ponta.
Reamintim că judecătorii CCR au decis că măsura controlului judiciar nu este constituțională, recomanând o altă măsură preventivă.
Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.211-217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.211-217 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, întrucât încalcă art.53 din Constituţie referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale cu raportare la libertatea individuală (art.23), la libera circulaţie (art.25) şi la viaţa intimă, familială şi privată (art.26)", se arată într-un comunicat al Curţii.
În pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.
"Or, caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor art.53 din Constituţie", precizează sursa citată.
"Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Satu-Mare – Secţia penală. Argumentațiile reținute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate, pe larg, în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se mai precizează în comunicat.