Noul cadru instituie un instrument de avertizare timpurie, care permite Comisiei să iniţieze un dialog cu statul membru unde se înregistrează încălcări ale statului de drept. Comisarul european pentru Justiţie a notat că era nevoie de acest cadru şi a folosit ca argument cazul României anului 2012.
"Vă pot da un exemplu din trecutul recent, încercarea de a desfiinţa Curtea Constituţională, pentru că aceasta a criticat prea des felul în care legislaţia Guvernului a fost prezentată. Acesta a fost cazul României", a spus Viviane Reding.
Viviane Reding a mai spus că şi în Ungaria independenţa justiţiei a fost ameninţată şi a explicat cum ar putea fi de ajutor noul sistem.
"Aţi înţeles că am avut de rezolvat unele probleme, în anii trecuţi. A trebuit să fim foarte imaginativi, pentru că Tratatul nu prevede nicio măsură, în afară de articolul 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliul U.E., pentru ţările care încalcă statul de drept - n.r.), care este "bomba atomică". Înainte să foloseşti această măsură, trebuie sa încerci să rezolvi problema", a spus Reding.
Reding a subliniat că respectarea statului de drept e o "condiţie indispensabilă pentru protecţia tuturor celorlalte valori fundamentale pe care se întemeiază Uniunea".