GUVERNUL PONTA 3. Premierul Victor Ponta şi-a prezentat, luni, Cabinetul.
Realitatea.NET notează principalele declaraţii ale premierului:
Noua formulă pe care o propun Parlamentului - discuţiile s-au încheiat între USD - PSD, PC şi UNPR. Alături de cele trei partide, pentru susţinerea Guvernului s-au pronunţat UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi, de asemenea, în urma discuţiilor de astăzi, grupul parlamentar al PP-DD a anunţat doar pentru mâine o susţinere limitată pentru învestirea noului Guvern, urmând să existe dialog legat de proiectele concrete în perioada imediat următoare.
Am luat act şi respect decizia grupurilor parlamentare ale PNL şi PDL, dar, indiferent de decizia lor de a nu vota Guvernul, ca premier voi fi deschis la dialog cu cele două grupuri parlamentare din opoziţie. Mă refer, în mod special, la colegii liberali.
Programul politic al Guvernului va rămâne cel adoptat şi aprobat de către Parlament în 21 decembrie 2012.
Structura Guvernului va fi una aproape identică cu cea aprobată de către Parlament în decembrie 2012. Va dispărea funcţia de vice prim-ministru fără portofoliu. E o dorinţă de stabilitate. Este folosirea unor mecanisme guvernamentale care au funcţionat foarte bine până la momentul problemelor politice şi este, în acelaşi timp, un mesaj pe care-l dau liberalilor, acela că, în orice moment, va exista oportunitatea refacerii USL. Din punctul meu de vedere, ca premier şi lider al PSD, această posibilitate este cea mai bună variantă de guvernare pentru România în perioada următoare.
Obiectivul principal al votului şi al sprijinului pe care-l cer mâine Parlamentului este legat de stabilitatea politică care trebuie asigurată până la alegerile parlamentare din 2016. Este o stabilitate de care România şi Guvernul au nevoie.
Vreau, prin noul Guvern, să asigur o solidaritate actului de guvernare extrem de importantă. Vreau ca nimeni să nu mai fie şi la guvernare şi în opoziţie în acelaşi timp.
În structura Guvernului voi propune ca fiecare dintre celelalte trei formaţiuni politice - UNPR, UDMR şi PC - cei trei preşedinţi să deţină, alături de Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, şi funcţia de vice prim-ministru, alături de portofoliu. În acest fel vom avea coerenţă guvernamentală şi sprijin politic.
Obiectivele fundamentale pe care le dorim continuate sunt cele asumate în 2012: continuarea creşterii economice, dreptate socială, dezvoltarea şi investiţiile prioritare în Educaţie şi Sănătate, o justiţie independentă, un sistem democratic european şi, în plus, o tranziţie paşnică şi democratică la finalul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu către o societate mult mai transparentă şi democratică.
Propunerile pe care azi la 18:00 le voi prezenta conducerii PSD:
VICTOR PONTA - prim-ministru
LIVIU DRAGNEA - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice
GABRIEL OPREA - Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne
DANIEL CONSTANTIN - Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
KELEMEN HUNOR - Viceprim-ministru, Ministrul Culturii
IOANA PETRESCU - Ministrul Finanţelor Publice
TITUS CORLĂŢEAN - Ministrul Afacerilor Externe
MIRCEA DUŞA - Ministrul Apărării Naţionale
ROBERT CAZANCIUC - Ministrul Justiţiei
REMUS PRICOPIE - Ministrul Educaţiei Naţionale
EUGEN TEODOROVICI - Ministrul Fondurilor Europene
NICOLAE BĂNICIOIU - Ministrul Sănătăţii
CONSTANTIN NIŢĂ - Ministrul Economiei
DAN ŞOVA - Ministrul Transporturilor
ROVANA PLUMB - Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice
KORODI ATTILA - Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
RĂZVAN COTOVELEA - Ministrul pentru Societatea Informaţională
GABRIELA SZABO - Ministrul Tineretului şi Sportului
EUGEN NICOLICEA - Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
BOGDAN STANOEVICI - Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni
DOINA PANĂ - Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
LIVIU VOINEA - Ministrul delegat pentru Buget
FLORIN JIANU - Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism
RĂZVAN NICOLESCU - Ministrul delegat pentru Energie
MIHNEA COSTOIU - Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică
AURELIA CRISTEA - Ministrul delegat pentru Dialog Social
Noii miniştri, audiaţi marţi în comisii începând cu ora 9.00, votul în plenul reunite, la ora 15.00
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că programul învestirii noului Guvern cuprinde audierea miniştrilor noi şi cei cu portofolii noi, marţi, între orele 9.00 şi 13.00, votul în plenul reunit urmând a se da începând cu ora 15.00.
Zgonea a arătat că programul audierilor din comisii începe la ora 9.00, cu vicepremierii, urmat de ceilalţi miniştri noi din Cabinetul Ponta III, dar şi miniştrii care şi-au schimbat portofoliile.
La ora 15.00 a fost programat plenul reunit în cadrul căruia va fi dat votul celor două Camere ale Parlamentului, pe noua structură a Guvernului, scrie MEDIAFAX.