"Din punctul de vedere al contextului intern, este evident că SRI-ul azi, la acest bilanţ, vine după ce i s-a aplicat o corecţie nedreaptă şi incorectă, total subiectivă - mă refer la acţiunea Curţii Constituţionale a României (CCR), care, bineînţeles, aşa cum au comentat unii şi alţii, ar fi avut rolul să destructureze binomul SRI-DNA", a comentat Cozmin Guşă la Realitatea TV.
"DNA-ul a rămas şi trebuie să fie o instituţie cu o imagine bună, în condiţiile în care s-a bazat mult pe interceptările SRI care au existat şi care acum nu mai pot fi probe, conform deciziei CCR, care nu e neapărat o instituţie demnă de respect. CCR e o emanaţie politică, deci a partidelor, a unor instituţii decimate ale statului, de la Preşedinţie, la Guvern şi la alţii, şi CCR, din nefericire, în România nu poate reprezenta o instanţă de corectitudine sau moralitate. Deci, SRI a venit la bilanţ cu acest handicap, deşi şi l-a asumat pentru că era total imposibil pentru SRI să intre într-o discuţie cu CCR. Ar fi fost deja o ştire mondială, pentru că nimeni nu ia în seamă faptul că în România, CCR este formatată pe fundament politic sau pe complicităţi, şi atunci ce spune CCR ar trebui să fie literă de lege. Din păcate, nu e aşa. Acest context a prins SRI-ul într-o pierdere de viteză înaintea bilanţului şi evident că asta nu-i face bine pentru că, ca orice instituţie de stat, şi SRI-ul se simte bine între bilanţurile şi voturile Parlamentului de validare a raportului de activitate. Parlament care, la rândul său, e format din oameni corupţi, inculţi, nepoţi şi nepoate, amante, deci o instituţie subiectivă care vine să-şi dea girul asupra activităţii unei alte instituţii ca SRI, care este totuşi un pilon de stabilitate în conectarea noastră internaţională şi în fundamentarea statului de drept în plan intern", a adăugat consultantul politic.
Vorbind despre declinul instituţional din ultimii ani, din România, Cozmin Guşă a arătat că "dintre toate instituţiile, SRI a demonstrat că poate fi o bază în condiţiile în care alte instituţii participă la un declin".
"Acest raport al SRI vine şi în acest context internaţional în care terorismul a proliferat, în contextul în care nu avem soluţii la ceea ce se întâmplă, iar în calitatea noastră de frontieră a lumii de tip euroatlantic suntem o ţintă mult mai importantă la coliziunea cu postsovietismul decât şi-ar imagina cineva", a explicat el. "Venind pe conţinut, şi încep de la directorul Helvig, acolo au fost cel puţin patru accente, dintre care trei au fost instituţionale, iar celelate au fost informale. Cele instituţionale s-au referit la transparenţă, celelalte două au fost de tip geopolitic - apropo de referirea la Rusia şi agresivitatea în zonă sau la insecuritatea care reprezintă pentru noi Moldova, ambele în strânsă concordanţă în relaţia cu partenerul strategic, SUA. Un alt concept a fost cel legat de implicarea SRI-ului pentru ca România să nu devină o insulă aşa cum azi este aproape de facto", a completat consultantul politic.
Referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, Guşă a arătat că şeful statului "a executat o treabă foarte precisă - pentru că are cea mai mare autoritate atunci când e vorba de SRI -, o acţiune de ramforsare a conducerii actuale, de sprijin clar la adresa activităţii instituţiei şi, la rândul său, a fixat cele două obiective unde crede că SRI şi-a făcut datoria: partea de anticorupţie şi relaţia cu parchetele şi DNA şi la racordarea serviciului cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii".
"La partea cu viitorul pe care a invocat-o preşedintele Iohannis, nu am văzut multe lucruri de notat, dar a dat un cec în alb până la votul Parlamentului - dar nu e puţin lucru acest vot în alb al preşedintelui - pentru actuala conducere a SRI, formată din directorul Helvig şi prim-adjunctul Coldea, care, în actualul context în care vedem că partidele şi politicul sunt calamitate, în care vedem cum se sugerează nişte şantaje în Parlament, în condiţiile în care alte instituţii ale statului probabil suferă de complicităţi din partea unor infractori, nu e puţin lucru. Şi pe reculul de care vorbeam la început apropo de decizia CCR şi apropo de Parlamentul care nu pare foarte favorabil azi instituţiilor de forţă de tip SRI, DNA, evenimentul de azi trebuie citit într-o cheie de restabilizare a lucrurilor şi de restartare a activităţii SRI, după multe discuţii despre evenimentul constroversat al CCR versus interceptări, parchete, SRI, care n-a fost explicitat niciodată. Iar asta poate este o mare carenţă, pentru că noi n-am stat niciodată să vedem pe ce s-a bazat acel eveniment şi dacă au fost intervenţii subiective bazate pe complicităţi sau şantaj, aşa cum eu bănuiesc, sau au fost lucruri care au ţinut de litera legii şi regulile statului de drept, aşa cum eu nu bănuiesc. Iar recului înregistrat prin acel eveniment l-a încasat în plin SRI, care prin acest eveniment de azi şi prin ceea ce urmează de acum înainte bineînţeles că trebuie să se reconsolideze, iar eu văd din mesajele existente o resetare a activităţii", a subliniat consultantul politic Cozmin Guşă.