Cozmin Guşă a făcut un portret al situaţiei în care se află România în această perioadă, înainte de Ziua Naţională, explicând care sunt transformările care ne-au marcat, ca popor, dar şi de unde ar putea veni salvarea.
"Nu o să monopolizez, dar e o temă importantă. Intelectualii suferă de acel păcat de care ne -ar fi ruşine tuturor: egoismul. Vor să conteze doar dânşii, au preferat să "pupe poala popii" doar pentru avantaje personale, nu i-a durut că cei pe care i-au aclamat au vrut doar avantaje, la rândul lor.
Au fost lacomi, antreprenorii români au dorit un profit mai mare decât procentul fondului de salarii...iar asta e interzis. Asta s-a întâmplat în România şi le-a pus ştampila de lacomi. Egoismul intelectualilor şi lăcomia patronilor ne-a marcat pe toţi.
Îmi permit, pentru că circul în zone intelectuale şi în zona patronilor...să le spun deschis ce cred. Am o sumă mică de prieteni care mă acceptă aşa cum sunt şi cu ştampilele pe care le pun: "Măi, omule de afaceri, ai fost mult prea lacom, de asta plăteşti azi. Măi, intelectualule, ai fost prea egoist şi nu ţi-a păsat de cel care îţi citeşte cărţile, articolele, de aceea eşti astăzi aşa".
Ne uităm la noi ca naţiune cât de puţine repere mai avem. Iar din noua generaţie, apropo de Colectiv şi mişcarea de stradă care a generat plecarea primului ministru Ponta, nu apare o mişcare sănătoasă. M-aş bucura dacă aş găsit revolta străzii din momentul Colectiv în normalitatea asumată şi afişată de Dacian Cioloş, pe care îl cunosc bine, cu Vasile Dâncu, pe care îl cunosc şi mai bine...sunt oameni nomali. Dacă putem redeveni normali, vorbind verde în faţă ce era de vorbit. În care liceenii şi studenţii să îşi ceară drepturile fără să fie păcăliţi...
Să mă scuze aceste categorii profesionale, dar o ţară nu poate fi schimbată prin gândirea unor strungari sau frizeri. O ţară poate fi schimbată de oameni care citesc, care învaţă, nu ne putem hrăni cu oameni gălăgioşi, iar pentru că una îşi dădea hainele jos şi altul făcea circ în faţa camerelor, am ajuns să creem repere.
Am fost prizonierii acestuia gen de mentalitate mai mult ca orice ţară. Tinerii care vor să îşi găsească o identitate găsesc cu greu vectori prin care să se definească Ne putem uita la cine vine din politic care să vină să vectorizeze o ţară activă, să spună toată lumea "Ne-ai convins. Mergem după tine"", a explicat Cozmin Guşă.