"Puteam să am un răspuns pozitiv legat de omul politic Victor Ponta, dacă aş fi sesizat că perioada prin care a trecut, post-Colectiv, i-ar fi generat un proces de relfecţie care să-l înţelepţească şi să-l maturizeze, să-l ducă de la statutul de copil politic teribil la cel de om politic responsabil, nu-i aşa, cu doi copii, cu o experienţă, cu vârsta de aproape 40 de ani, bine relaţionat mai ales pe partea eurasiatică - Turcia, Rusia, China... Şi acesta este un atu, nu e pe trendul politic al României, care e euroatlantic, dar e un atu pe care putea să-l joace", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă pentru PSnews.
"Nu am observat această maturizare politică a lui Victor Ponta, dar aceste mingicăreli pe care le face nu-mi sugerează în niciun fel că are o strategie de revenire. El are o strategie de parazitare şi profită aici de slăbiciunea leadership-ului din care el face parte şi a clasei politice per ansamblu, fiind deja un tip foarte vechi în politică - are circa 15 de ani de când face politică, nu mai e un tinerel, a stat pe lângă oameni care ştiu politică, a învăţat, dar nu cred că în formula în care se prezintă azi mai are şanse de revenire la vârf, pentru că nu e matur. Un om care a trecut prin atâtea experienţe, care a condus Guvernul atâta timp, care a construit alianţe vine altfel, îşi recunoaşte nişte greşeli, încearcă să se înconjoare cu nişte oameni de valoare, nu persiflează vocile obiective din societate - cât au mai rămas ele -, pentru că un om politic responsabil trebuie să sprijine aceste voci din societate. Eu nu-l văd maturizat pe Victor Ponta", a completat el.
În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, consultantul politic a arătat că fostul preşedinte "are un avantaj direct", şi anume "avantajul expertizei".
"Băsescu are expertiză, iar atunci când vorbeşte, fie că vorbeşte despre administraţie, fie că vorbeşte despre politica externă, vorbeşte apăsat şi fără greşeli. Ce nu are el, nu mai are credibilitatea activităţii sale politice. Traian Băsescu, chiar dacă a fost mai convingător ca Oprescu sau alţi primari, nu a fost foarte covingător nici ca primar, deşi a avut câteva realizări, nu a fost convingător nici ca lider de partid politic, pentru că nu l-a reînnoit. A făcut încercări, într-adevăr, dar în final s-a ales doar cu Elena Udrea care a rămas alături de el şi mai nou, Robert Turcescu - să vedem ce rezultate o să aibă - şi mai are problema activităţii sale de preşedinte care nu a consolidat România vedem astăzi, pentru că noi nu suntem neapărat în epoca Iohannis, noi suntem în epoca post-Băsescu, şi lucrurile pe care şi le-a impus în politica externă n-au fost productive. Relaţia cu Statele Unite este una care deocamdată nu ne aduce avantaje pentru că nu am ştiut să le negociem, relaţia în interiorul UE este mai degrabă una timidă - nu avem nici măcar nişte aliaţi puternici cu care să avem proiecte pe termen mediu şi lung -, reforma clasei politice nu a reuşit-o pentru că cei 10 ani de Băsescu, din păcate pentru noi, au însemnat cvasibaronizarea totală a partidelor (acum nu avem numai baroni roşii; când a venit Băsescu la putere aveam doar baroni roşii, acum avem şi baroni portocalii şi baroni galbeni)", a precizat el.
"Dacă vin la o concluzie cu Băsescu 'redivivus', doar ca persoană publică de influenţă: dacă o să-şi propună asta, el va fi un tip vectorizant. Dacă o să îşi propună jocuri de putere va fi foarte complicat pentru că va avea tot timpul frustrarea de a-şi justifica nerealizările - am văzut după ce a plecat de la Cotroceni că îl interesa foarte mult să nu-i fi atacat mandatul... Traian Băsescu ca vector public e mult mai interesant ca Ponta, mai profesionist oricum, faptele însă îl vor trage în spate, pentru că va rămâne într-o justificare perpetuă dacă va dori să fie şi altceva decât un lidier de partid care vrea să-şi crească partidul, aşa cum a mărturisit", a adăugat consultantul politic Cozmin Guşă.