"Dacă mi se părea foarte clar înainte de alegeri dacă post-alegeri vor fi mişcări tectonice care ar fi însemnat o majoritate foarte decisă PSD+ALDE, care să lupte împotriva guvernului Cioloş şi a lui Iohannis şi o coalţie anti-DNA, azi, după acest rezultat ruşinos simbolic de la Bucureşti al PNL, treburile mi se par chiar mai complicate. Numai că trebuie să înţelegem că PNL va avea acest rezultat în plan naţional - un rezultat consistent, care se va apropia de 30% - nu pentru că a făcut vreo performanţă, ci pentru că singurele două partide care au avut liste complete în peste cele 3.000 de localităţi sunt PSD şi PNL. Românii au ales din doi, unul. Al doilea partid - după cele două, care au avut peste tot - care a avut liste complete în aproape 50% din localităţi este ALDE, deci va culege şi ALDE ceva, mult mai puţin decât îşi arogă şi, de fapt, conform potenţialului politic foarte slab pe care îl au. Şi au mai fost două partide, unul pe un trend descrescător total apropo de UNPR şi partidul lui Traian Băsescu, care au avut în aproape în 30% din localităţi. Deci nu este vorba de nicio performanţă; dacă domnii de la PNL doresc ca mâine să facă o conferinţă triumfalistă în care să arate rezultatele bune, le spun dinainte că, din punct de vedere sociologic, nu au cu ce să se laude", a comentat consultantul politic Cozmin Guşă la Realitatea TV.
"Revenind la Capitală, Bucureştiul era important şi înainte de campanie, şi în timpul campaniei, şi azi, după anunţarea rezultatelor, pentru că arată o tendinţă; ar fi dat un imbold campaniei naţionale dacă liberalii ar fi avut un candidat de anvergură naţională şi nu ar fi înregistrat această înfrângere foarte dureroasă, care o să-i coboare foarte jos. Un candidat de anvergură naţională ar fi asigurat portanţă şi pentru alţi candidaţi ai liberalilor, mai ales de la nivel de sectoare, dar şi de la nivel de comune, municipii şi oraşe. Altfel, PNL sunt perdanţii de serviciu. Dacă asistăm la un lucru, asistăm la distrugerea mitului lui Blaga ca bun organizator de campanie; de la Alina Gorghiu eu nu am avut niciodată aşteptari, pentru că o consider un politician foarte slab sau, oricum, foarte slab în campanie. Cea mai mare dezamăgire pentru mine la nivelul PNL este chiar şeful de campanie, primarul ales şi reales al municipiului Oradea, Ilie Bolojan, care şi-a dat examenul fără să-l treacă la aceste alegeri. În ciuda faptului că reuşeşte să facă treabă bună la Oradea, din punct de vedere al managementului politic este foarte slab. Este un imbold pe care ar trebui să-l simtă domnii de la PNL dacă doresc să mai salveze ceva pentru toamnă: să fie foarte sinceri şi să nu încerce acelaşi leadership al PNL-ului, care nu are altă misiune zilnică decât să-l ducă cu zăhărelul pe Klaus Iohannis; să-şi recunoască aceste limite pe care le au. Lipsa de strategie şi de inteligenţă de la nivelul PNL este un fapt pe care trebuie să-l constate; nu ştiu dacă mai au timp. Marele pericol aici este că dacă nu se vor da la o parte, eu îi văd foarte repede într-o horă alături de PSD împotriva lui Klaus Iohannis. Pentru că instinctul de conservare al unor dinozauri - mă refer aici doar la cei pe care i-am pomenit; acolo sunt mulţi dinozauri, inclusiv de la PNL-ul vechi - va fi să-şi salveze pielea. Au mai practicat acest exerciţiu cu fostul preşedinte Băsescu şi n-au niciun motiv să nu-l practice şi cu Klaus Iohannis. Deci, dacă se va persista cu această conducere şi nu se va schimba nimic, eu văd o mare parte din armata PNL trecând în acea horă cu PSD, acea coaliţie anti-DNA, pentru că probleme cu DNA au la fel de mulţi oameni de la PNL, nu doar de la PSD sau de la PMP. (...) Faptul că PNL pot câştiga nişte municipii care nu arată rău, dar care în mod clar au fost şi ele devalizate de mafii de diverse culori de-a lungul vremii, nu este un merit şi vreo înnoire", a adăugat el.
Referitor la rezultatele obţinute de partidul condus de Traian Băsescu, PMP, Guşă a arătat că acestea sunt destul de slabe având în vedere "capabilitatea" pe care o are fostul preşedinte şi "structura relaţională şi chiar cea financiară": "Rezultatul este slab şi nu este pe măsura portanţei pe care vrea să şi-o aroge Băsescu."
GUŞĂ: "Victoria PSD, o veste foarte proastă din punct de vedere politic, foarte bună pentru PSD"
În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de PSD, Guşă a arătat că victoria acestui partid este "o veste foarte proastă din punct de vedere politic".
"Pentru prima dată PSD a câştigat Primăria Generală, pentru că până acum PSD nu a câştigat; iar această victorie atât de marcantă a PSD-ului este o veste foarte proastă din punct de vedere politic, foarte bună pentru PSD. PSD-ul în plan politic cu acest mesaj, cu această atitudine împotriva reformei politice, nu poate fi o veste bună nici pentru români, nici pentru partenerii noştri. În rest, din punct de vedere personal, o felicit pe Gabi Firea că a dus o campanie până la final fără accidente, iar discursul din seara aceasta este un discurs mobilizator. Să vedem dacă nu cumva această structură de primari de sector ar putea să contribuie la o înnoire a PSD-ului, sigur, după formula în care partidul doreşte această înnoire, pentru că este totuşi urmaşul Partidului Comunist. Acolo sunt alte aşteptări şi aspiraţii de la masa partidului, decât la partidele mici sau emergente", a explicat consultantul politic.
Pe de altă parte, "Liviu Dragnea are o mare victorie în plan personal", este de părere Guşă.
"O merită (victoria, n. red), în mod surprinzător o să-l şi felicit pentru anduranţa unui om care a suferit foarte mult în ultima vreme. Sunt un critic argumentat al lui Liviu Dragnea şi al capabilităţilor sale, dar azi este un victorios, a avut de ce să pozeze în victorios; rămâne de văzut dacă va avea maturitatea să-şi administreze această victorie ca un adevărat lider politic sau va rămâne ca după condamnare, când a demonstrat că nu este un mare lider politic", a spus el.
Cozmin Gușă: Nicușor Dan, parcurs de precizie
În opinia lui Cozmin Guşă, " Nicuşor Dan a avut un parcurs de precizie, a avut parte şi de monitorizare, şi-a făcut campanie cum se cuvine. Cred că trebuie să o felicităm în acelaşi timp pentru USB şi Nicuşor Dan mai ales pe Alina Mungiu-Pippidi, care a foarte activă şi se află la o victorie de palmares în acest moment ca strateg şi consultant de campanie. Pe structura acestui USB pot creşte anumiţi lideri care să poată să populeze listele USB până în toamnă, numai că trebuie să fim atenţi la formă, dar mai ales la fond. Forma e atractivă, e un început destul de entuziasmant apropo de societatea din România. E o veste bună acest USB, cu condiţia ca forma să fie umplută şi de conţinut şi să nu ne aflăm într-o zonă de militantism fără proiecte sau într-o zonă de care trebuie să se ferească domnii de la USB, de a le fi aplicate tot felul de ştampile de la Soros etc", a explicat consultantul politic.