"În partidele politice am văzut că unanimitatea nu înseamnă deloc solidarități. În mod normal, unanimitate, dacă noi votăm, noi și colegii noștri de la camerele de luat vederi, cu producătoarea, dacă votăm ceva aici, astăzi nu mai înseamnă că am fi cu toții de acord, ci înseamnă că fiecare avem un mic interes personal pentru care am fi de acord cu cineva. Adică, de fapt, înseamnă doar instinctul de conservare care domină comportamentul nostru, iar aici nu e vorba, de fapt, de comportamentul nostru, ci al celor din partide. Iar instinctul de conservare le spune că nu trebuie să genereze reforme în interes public, ci trebuie să genereze decizii care să le salveze pielea individual", a susținut Gușă.
Consultantul politic a explicat că românii sunt nervoși pentru că, din 1989 până în prezent, nu au reușit impună un sistem politico-administrativ care să mulțumească.
"Iar poporul, chiar dacă a votat prost de fiecare dată, nu-și recunoaște greșelile și se revoltă tot timpul împotriva celor pentru care au votat. Și poporul este într-o situație dificilă. Poporul, per ansamblu, așa a votat. Sau poporul, per ansamblu, așa n-a votat. Dar și cei care nu au votat sunt la fel de vinovați. Este o alienare colectivă, iar această nervozitate este generată de starea de frustrare pe care românii o au pentru că nu au reușit să genereze, după 1989, un sistem politico-administrativ care să-i mulțumească, să-i ducă într-o zonă de confort. Pe noi ne-a dăruit Dumnezeu cu o țară care produce. Dacă am asemăna-o cu o fabrică, este o fabrică bine dotată, care poate să facă diverse piese care se vând. Dar noi nici n-avem grijă de fabrica asta, utilajele nu le gresăm, mai vindem utilajele și le împrumutăm altora ca să facă ei bani pe spatele nostru și, în general, producția pe care o face nu o vindem în folosul nostru ci o amanetăm sau o furăm", a spus acesta.
Cozmin Gușă a amintit și de campania Realitatea TV de la sfârșit anului 2015, "Mitomania îngroapă România", și a subliniat faptul că românii nu analizează candidații atunci când votează, dar și că se lasă manipulați de mita electorală.
"Noi am avut o campanie, înainte de plecare lui Ponta, în care prezentam fel de fel de știri sub eticheta ‘Mitomania îngroapă România’. Noi ne refeream la mitomania lui Ponta care moștenise mitomania lui Băsescu, a sofisticat-o într-un fel. Băsescu este extrem de talentat în mitomania lui, asta l-a și făcut să fie atât de longeviv. Dar mitomania asta a liderilor politici, cu cele două exemple remarcabile, Băsescu și Ponta, este dublată de marea masă care votează, de felul în care oamenii se mint la alegeri pentru că ei nu analizează. Mita electorală este un fenomen care a îngropat, de fapt, România, pentru că votând în baza unei mite electorale cineva se minte că a făcut un gest democratic, dar de fapt a făcut un gest de egoism luând mita, indiferent ce s-a dat, și și-a dat votul. Cineva s-a vândut", a explicat consultantul politic.
"Această atitudine în care noi ne prefacem că votăm democratic dar, de fapt, votăm în baza unei mite sau în baza unui interes, a îngropat această țară și de câte ori ne pregătim să înjurăm politicienii, hai să ne gândim la noi toți care am votat, care am promovat anumiți politicieni sau care am stat acasă și am fost pasiv. Și dintr-odată ne supărăm de ce merge țara asta așa rău și ne pornim împotriva clasei politice. E mult fariseism aici. Eu m-aș uita în ochii tuturor românilor care vor să ridice piatra să se uite la comportamentul lor electoral, la cât au analizat. Foarte mulți au avut, probabil, naivitatea sa creadă în oameni și dorința de a face ceva mai bun. Dar asta nu înseamnă că nu au greșit. Puteau să greșească și din pricina faptului că nu s-au informat suficient sau că au fost informați greșit", a conchis Cozmin Gușă.