"Nu aş putea deloc să anticipez în acest moment considerentul CCR de a nu admite această sesizare. Practic, degeaba mă chinui eu acum să explic procedura. A fost investită CCR pe extensia legată de numărul de semnături; s-a cerut extinderea şi pe două tururi, însă procedura, a decis Curtea, este inadmisibilă. Însă, dacă vreţi să discutăm pe fond vă spun că sunt evident uşurată de faptul că aflăm înainte de elegeri care este varianta constituţioanlă din perspectiva CCR-ului, decât să constatăm la o dată ulterioară alegerilor că au fost organizate neconstituţional, pentru că atunci, o parte considerabilă din mandate ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Pe de altă parte, mi se pare în continuare culmea absurdului ca primarul să fie ales într-un tur, foarte probabil cu scoruri undeva între 15-30%, dar să fie demis prin referendum, conform legii, cu 50% plus 1", a declarat Alina Gorghiu la Realitatea TV.
"Un lucru pe care astăzi îl regret, indiferent de greşelile sau lucrurile bune făcute de PNL de-a lungul timpului în Parlament: regret, de exemplu, lipsa de curaj sau de asumare politică a majorităţii parlamentare şi a unui prim-ministru împreună cu cabinetul său, care ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus pe tema două tururi de scrutin în alegerile locale de anul acesta. Pentru că mă gândesc că acest Guvern va trebui totuşi la un moment dat să explice de ce în programul său de guvernare iniţial, ce-i drept netrimis la Parlament, avea foarte clar prins acolo prevederea cu modificarea legislaţiei, iar ulterior a scos-o. Nu a explicat nici până astăzi. (...) În România ar fi trebuit să facem o dezbatere serioasă pe modalitatea de alegere a primarilor. Cred că timpul nu este pierdut", a adăugat copreşedintele PNL.
Întrebată ce formaţiuni sunt avantajate de alegerile locale într-un singur tur de scrutin, Alina Gorghiu a afirmat: "în mod cert, partidele mari, PNL şi PSD, pentru că au cel mai mare număr de primar din România, evident că sunt avantajate. E dezavantaj de un tur orice alt partid în afară de PNL şi PSD".
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care și cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.