"Votul prin corespondență, astăzi, a devenit realitate. Am reușit împreună cu asociația românilor din diapsora și cu parlamentarii noștri din diaspora să îl punem pe hârtie. Românilor trebuie să le facem dreptate. Eu pot să le garantez că tot ceea ce ține de PNL va fi făcut, de la depunerea proiectului. L-am redactat cu ei, îl vom îmbunătăți tot cu ei. Astăzi s-a votat unanim să trecem de la șase parlamentari per diaspora la 12. Românii trimit în țară, pe an, mai mulți bani decât investițiile străine directe, trei miliarde și ceva în 2014. Ei sunt cei care finanțează țara asta, care nu cer, acum, un privilegiu prin acest vot prin corespondență. Vom merge cu proiectul în Comisie și îi dau cuvântul premierului, dacă problema e că paternitatea proiectului aparține PNL, că nici nu semnez eu, pe ultima pagină, îl las pe Victor Ponta să semneze pe ultima pagină, dacă va veni în Comisie să voteze proiectul. Depinde mult de PSD. Vom discuta cu toată lumea din Comisia de Cod electoral și va ajunge în Plen. Sunt mijloace de a pune presiune pe Ponta și PSD, pentru exercitarea acestui drept de vot. Pot să merg până la capăt, atunci când vine vorba de respectarea unor promisiuni", a afirmat copreședintele PNL.
Totodată, Alina Gorghiu a subliniat că cel mai important demers pe care PNL l-a făcut a fost modificarea statutului, în ceea ce privește integritatea membrilor săi.
"E cel mai import demers pe care PNL l-a făcut: să îți modifici statutul, astfel încât un om care e într-o funcție, în admistrația publică, numit de partid, să își piardă sprijinul partidului, dacă începe urmărirea penală în cazul lui. Imaginea administrației din România este praf. Dacă luăm șefii de agenții, subsecretari de stat, parlamentari, o să vedeți cam la ce numere mari ajungem. E o modificare care prinde ideii de reformare a PNL (...) Oamenii care au probleme vor ieși din PNL. A fost prima etapă de acceptare și modificare", a adăugat copreședintele PNL.
Potrivit Alinei Gorghiu, PNL va relua în plen propunerea privind alegerea primarilor în două tururi, care a picat la vot, în cadrul Comisiei, formula votului într-un singur tur fiind susținută de PSD.
"Am susținut câteva lucruri la modificarea Codului electoral: finanțarea campaniei să fie transparentă, să fie de la buget. Am susținut votul pentru primari în două tururi (...) la vot a picat această propunere. Formula votului într-un tur a fost susținută de PSD. Vom relua această propunere în plen și vă asigur că vom fi mult mai vocali. În plen veți vedea atât de evident susținerea noastră pentru două tururi", a mai spus Gorghiu.
Pe de altă parte, în ceea ce privește alegerile locale, Alina Gorghiu a declarat că PNL optează pentru votul pe liste, întrucât "trebuie revenit la normalitate".
"A fost un vot în Comisie și a fost pentru listă. E poate cel mai onest, în acest moment. Trebuie revenit la normalitate. Anormalul a fost la alegerile din 2012, când s-a dublat numărul de parlamentari, în multe colegii. Parlamentul a ajuns la o dimensiune care e extrem de nesănătoasă pentru procesul legislativ. Motiv pentru care o să mergem pe acest sistem, care a mai fost în România. Acest proiect a ieșit, din Comisie, și asa se va vota și în Plen. Sistemul mixt, pe actuala Costituție, ridica anumite semne de întrebare, cu privire la aspecte ce țin de constituționalitatea prevederilor. Sigur vor fi în jur de 300 și puțin la Cameră și la Senat în jur de 100 și ceva. Cu mențiunea că dublăm numărul de parlamentari pe diaspora, opt deputați și patru senatori, propunere care sper să fie agreată de toți cei din Comisia de Cod Electoral", a declarat Alina Gorghiu.