”Doamna Nuland, cu obișnuita ei vervă, a atras atenția întregii regiuni, fost comuniste, că securitatea oferită, în principal, de către America și care e reconfirmată la cel mai înalt nivel, trebuie să aibă parte, ca răspuns din partea regiunii, efortul în lupta împotriva corupției. Declaratia a fost îndreptată împotriva regimului Orban. Atunci când a reconfirmat relația cu Federația Rusă, atunci când a refuzat să livreze gaze, prin conducte, către Ucraina. Este cea mai clară critică la un regim care se îndreaptă la o formă modernă de populism și autoritarism, dar și că securitatea nu vine pe gratis și că lupta împotriva corupției trebuie să continue. Declarația este, în principal, o acuză clară la adresa regimului Orbvan și un semnal de avertisment pentru întreaga regiune, fost comunistă, pentru că nu putem să ignorăm faptul că, în regiunea noastră, corupția e un factor de insecuritate. Nu cred că a făcut referiri explicite la adresa României. Discuția dintre Victor Ponta și Victoruia Nuland, a fost constructivă, în care a fost reconfirmat statutul strategic privilegiat în relatia româno-americană. Sunt convins că doamna Nuland și-a calibrat cu atenție fiecare cuvânt. Lupta împotriva corupției este un element care trebuie să continue dincolo de campania electoral”, a declarat Mircea Geoană.
Pe de altă parte, Mircea Geoană consideră că fiecare, dintre cei înscriși în cursa pentru Cotroceni, va încerca să folosească acestă declarație, ”în scop electoral” și, în acest sens, a făcut un apel, către toți candidații, să abordeze un discurs bazat pe argumente și proiecte.
”Nu suntem singura țară, cu politicieni la vârf, aflați sub lupa justiției, în Europa centrală, de nord, de sud-est. În mod sigur, această declarație va trezi interesul opiniei politice și va fi citată, în registru diferit, fiecare va incerca să folosească această declarație, în scop electoral. Fac un apel către toți candidații, pentru o campanie decentă, bazată pe argumente și proiecte”, a mai spus senatorul PSD.