"Cred că-l băgăm prea mult în seamă pe cetățeanul Rogozin, francezii au denumit și avem și noi în românește exact aceeași terminologie, agent provocator. E profesionist și stârnește în mod deliberat reacții din partea celor două țări pe care le are în jurisdicția sa, de altfel fără portofoliu. Folosirea poziției sale în negocierile privind Transnistria din partea guvernului Federației Ruse pentru a pune presiune și amenințări și șantaj direct asupra Republicii Moldova și încercarea de a decredibiliza România în ochii Occidentului, încercând să provoace reacții și încercând să provoace o escaladare a retoricii. Deci eu cred că din punctul de vedere al statului român răspunsul a fost foarte clar”, a declarat Mircea Geoană, miercuri, la Constanța.
Geoană a menţionat că este un lucru că președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta s-au întâlnit pentru a discuta despre situația din regiune și speră ca la momentul vizitei în țara noastră a vicepreședintelui american Joe Biden, România să arate ca o țară unită.
"Salut faptul că ieri (n.r. - marţi) s-au întâlnit în sfârșit președintele și prim-ministrul și miniștrii cheie din zona de securitate națională, e un lucru bun. Măcar când vine Biden în vizită să putem să arătăm că știm să funcționăm ca instituții și ca lideri politici. Și sper din toată inima ca la momentul public pe care domnul Biden îl va avea la București săptămâna viitoare să-i văd alături de liderul american și pe președinte și pe premier pe aceeași scenă și măcar în astfel de momente pentru astfel de subiecte să arătăm că știm să funcționăm ca stat. În rest, liber la campanie electorală, fiecare să facă ce știe din punct de vedere electoral, dar în astfel de momente trebuie să arătăm o țară unită, instituții care funcționează și lideri ca pot să dialogheze pe teme importante", a spus Mircea Geoană.
Întrebat dacă va avea o discuție cu vicepreședintele american cu prilejul vizitei acestuia în România, senatorul PSD a spus că îl va saluta pe Joe Biden pentru că îl cunoaște din 1996.
Geoană a mai spus că aproape tot timpul a existat o competiție între președinte și premier, dar că niciodată nu s-a depășit limita așa cum se întâmplă în această perioadă.
"Există o competiție inerentă între președinte și prim-ministrul României indiferent cum se numesc dânșii pentru că asta este natura Constituției noastre. Președintele este șeful statului și cel care conduce CSAT, prim-ministrul este cel care conduce activitatea curentă a Guvernului și are atribuțiuni de politică externă. Un pic de impreciziune constituțională există și un pic de gelozie și competiție există între președinte și premier poate cu câteva excepții: Iliescu-Văcăroiu, Băsescu-Boc , dar în rest întotdeauna a existat competiție, întotdeanua a fost cu limită. Astăzi s-a depășit limita și e obligația președintelui României pentru că el este șeful CSAT, el este comandantul Forțelor Armate să dea tonul la muzică și tonul este unul sobru, responsabil, un ton de adunare a resurselor naționale și nu de risipire ale acestora", a precizat Mircea Geoană.
Mircea Geoană a fost prezent miercuri, la Constanța, la lansarea clusterului maritim de la Marea Neagră, eveniment găzduit de Prefectura Constanța. Discuțiile s-au axat pe două subiecte: creștere economică, investiții și durabilitate (inclusiv locuri de muncă și strategii ale forței de muncă) ca rezultat al activităților economice ale industriale navale și Securitate și Energie în zona Mării Negre.